Pregled bibliografske jedinice broj: 489179
Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama
Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama, 2010., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Kemijski odsjek, Zagreb
CROSBI ID: 489179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sastojaka mlijeka klasičnim i spektrometrijskim metodama
(Analysis of milk constituents by means of standard and spectrometric methods)
Autori
Javornicki, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Kemijski odsjek
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2010
Stranica
44
Mentor
Rončević, Sanda
Neposredni voditelj
Allegretti Živčić, Vlasta
Ključne riječi
infracrvena spektroskopija / NIR spektroskopija / Ramanova spektroskopija / vibracijska spektroskopija / plazma spektroskopija (ICP-AES) / mlijeko
(infrared spectroscopy / NIR spectroscopy / Raman spectroscopy / vibrational spectroscopy / ICP-AES / milk)
Sažetak
Mlijeko je biološka tekućina koja ima veliku prehrambenu i tehnološku vrijednost. Pod mlijekom se obično podrazumijeva kravlje mlijeko jer se ono proizvodi u najvećim količinama, ima najveću važnost za industriju, te ima dominantnu ulogu u ishrani. Svi prehrambeni proizvodi, pa tako i mlijeko, podliježu glede sastava i svojstava propisanim pravilima, definiranima posebnim službenim pravilnicima. Time su propisane i analitičke metode kojima se podaci prikupljaju. Međutim, s obzirom na važnost mlijeka, kao prehrambenog proizvoda, stalan je interes za istraživanjem mogućnosti analize mlijeka drugim metodama i tehnikama. U ovom radu odabrano je nekoliko uzoraka mlijeka prisutnih na našem tržištu, izvedene su analize koje pripadaju skupini klasičnih rutinskih kontrolnih analiza, te analize suvremenim spektroskopskim tehnikama (FTIR, NIR, ATR, Raman, ICP-AES). Prikupljeni podaci su uspoređeni i interpretirani. Klasičnim analizama utvrđena je sukladnost prikupljenih rezultata kako deklariranim vrijednostima, tako i onima propisanima pravilnicima. Spektroskopskim metodama napravljen je pokušaj identifikacije sastojaka mlijeka (vibracijska spektroskopija), te kvalitativan i kvantitativan sadržaj minerala u pepelu mlijeka (plazma spektrometrija). Prema dobivenim rezultatima, potencijal za daljnja istraživanja imaju spektroskopija u bliskom infracrvenom području i plazma spektrometrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb