Pregled bibliografske jedinice broj: 48873
Onečišćenje tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju plijesnima roda Aspergillus
Onečišćenje tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju plijesnima roda Aspergillus, 1997., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 48873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Onečišćenje tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju plijesnima roda Aspergillus
(Contamination of pasta and its raw materials with Aspergillus moulds)
Autori
Pavlović, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
1997
Stranica
88
Mentor
Halt, Marija
Ključne riječi
tjestenina; plijesni; Aspergillus
(pasta; moulds; Aspergillus)
Sažetak
U radu je ispitan stupanj onečišćenja tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju plijesnima, pri čemu je posvećena pozornost plijesnima roda Aspergillus. Mikološki je obrađeno 60 uzoraka (po 20 uzoraka suhe tjestenine, brašna i jaja u prahu). U analiziranoj tjestenini plijesni su bile zastupljene s 10 do 620 kolonija u 1 g, odnosno, tjestenina je prosječno bila onečišćena s 140 kolonija plijesni u 1 g. Brašno je bilo više onečišćeno plijesnima od tjestenine i jaja u prahu. U brašnu, plijesni su bile zastupljene s 40 do 12800 kolonija u l g, tj. brašno je prosječno bilo onečišćeno s 1180 kolonija u 1 g uzorka. Jaja u prahu bila su slabije onečišćena plijesnima od brašna i tjestenine. U njima je pronađeno od 5 do 210 kolonija plijesni u 1 g. U prosjeku, jaja u prahu su bila onečišćena s 60 kolonija plijesni u 1 g. U analiziranim uzorcima tjestenine i sirovina za njenu proizvodnju, prevladavale su plijesni rodova: Aspergillus (s 83, 58%), Penicillium (s 11, 57%), Mucor (s 0, 86%), Fusarium (s 0, 23%), Rhizopus (s 0, 16%), Alternaria (s 0, 08%) i Cladosporium (s 0, 08%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, ustanovljena je u 20% uzoraka tjestenine, dok ju analizirane sirovine nisu sadržavale.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija