Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 488656

Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta


Radeljević, Biljana; Topalović, Antonio; Zamberlin, Šimun; Horvat, Iva; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta // Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 75-76 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 488656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta
(The influence of sample preservation and freezing of cow's and ewe's milk on the freezing point value)

Autori
Radeljević, Biljana ; Topalović, Antonio ; Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010, 75-76

Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mlijeko; ovčje mlijeko; točka ledišta; konzerviranje; azidiol; bronopol; zamrzavanje
(milk; ewe's milk; freezing point; preservation; azidiol; bronopol; freezing)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj konzervansa (azidiol i bronopol) i zamrzavanja (-20ºC) uzoraka kravljeg (n=15) i ovčjeg mlijeka (n=15) na promjenu točke ledišta. Ukupno je obavljeno 120 analiza referentnom termistor krioskopskom metodom. Uzorci svježeg i konzerviranog mlijeka analizirani su 4 sata nakon uzorkovanja, dok su u isto vrijeme zamrznuti uzorci svježeg mlijeka analizirani 48 sati od zamrzavanja. Utvrđene točke ledišta konzerviranih uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka bile su značajno niže (P<0.05), dok u zamrznutim uzorcima nije utvrđena značajna razlika (P<0.05) u odnosu na svježe mlijeko. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da se uzorci kravljeg i ovčjeg mlijeka za određivanje točke ledišta ne mogu konzervirati azidiolom i bronopolom, ali se mogu očuvati zamrzavanjem na -20ºC i analizirati unutar 48 sati nakon zamrzavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Radeljević, Biljana; Topalović, Antonio; Zamberlin, Šimun; Horvat, Iva; Mikulec, Nataša; Antunac, Neven
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta // Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 75-76 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Radeljević, B., Topalović, A., Zamberlin, Š., Horvat, I., Mikulec, N. & Antunac, N. (2010) Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta. U: Volarić, V. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Radeljevi\'{c}, Biljana and Topalovi\'{c}, Antonio and Zamberlin, \v{S}imun and Horvat, Iva and Mikulec, Nata\v{s}a and Antunac, Neven}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2010}, pages = {75-76}, keywords = {mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, to\v{c}ka ledi\v{s}ta, konzerviranje, azidiol, bronopol, zamrzavanje}, title = {Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ov\v{c}jeg mlijeka na vrijednost to\v{c}ke ledi\v{s}ta}, keyword = {mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, to\v{c}ka ledi\v{s}ta, konzerviranje, azidiol, bronopol, zamrzavanje}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Radeljevi\'{c}, Biljana and Topalovi\'{c}, Antonio and Zamberlin, \v{S}imun and Horvat, Iva and Mikulec, Nata\v{s}a and Antunac, Neven}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2010}, pages = {75-76}, keywords = {milk, ewe's milk, freezing point, preservation, azidiol, bronopol, freezing}, title = {The influence of sample preservation and freezing of cow's and ewe's milk on the freezing point value}, keyword = {milk, ewe's milk, freezing point, preservation, azidiol, bronopol, freezing}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font