Pregled bibliografske jedinice broj: 488656
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta // Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 75-76 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 488656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzerviranja i zamrzavanja uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka na vrijednost točke ledišta
(The influence of sample preservation and freezing of cow's and ewe's milk on the freezing point value)
Autori
Radeljević, Biljana ; Topalović, Antonio ; Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010, 75-76
Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mlijeko; ovčje mlijeko; točka ledišta; konzerviranje; azidiol; bronopol; zamrzavanje
(milk; ewe's milk; freezing point; preservation; azidiol; bronopol; freezing)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj konzervansa (azidiol i bronopol) i zamrzavanja (-20ºC) uzoraka kravljeg (n=15) i ovčjeg mlijeka (n=15) na promjenu točke ledišta. Ukupno je obavljeno 120 analiza referentnom termistor krioskopskom metodom. Uzorci svježeg i konzerviranog mlijeka analizirani su 4 sata nakon uzorkovanja, dok su u isto vrijeme zamrznuti uzorci svježeg mlijeka analizirani 48 sati od zamrzavanja. Utvrđene točke ledišta konzerviranih uzoraka kravljeg i ovčjeg mlijeka bile su značajno niže (P<0.05), dok u zamrznutim uzorcima nije utvrđena značajna razlika (P<0.05) u odnosu na svježe mlijeko. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da se uzorci kravljeg i ovčjeg mlijeka za određivanje točke ledišta ne mogu konzervirati azidiolom i bronopolom, ali se mogu očuvati zamrzavanjem na -20ºC i analizirati unutar 48 sati nakon zamrzavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Biljana Radeljević
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)