Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 48807

Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus


Bešlić, Mirela
Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus, 1997., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 48807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus
(Contamination of flour, cookies, and similar products with Aspergillus flavus moulds)

Autori
Bešlić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
04.03

Godina
1997

Stranica
78

Mentor
Halt, Marija

Ključne riječi
brašno; plijesni; Aspergillus flavus
(flour; moulds; Aspergillus flavus)

Sažetak
U ovom radu je ispitan stupanj onečišćenja brašna (kao osnovne sirovine), keksa i srodnih proizvoda plijesnima, s posebnim naglaskom na vrstu Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, najtoksičnijeg mikotoksina. Mikološki su ispitana 62 uzorka brašna, keksa, slanih proizvoda i filovanih proizvoda. U analiziranom brašnu, plijesni su bile zastupljene s 0 do 510 kolonija u 1 g, odnosno brašno je prosjećno bilo onečišćeno s 90 kolonije plijesni u 1 g. Keksi i srodni proizvodi bili su znatno slabije onečišćeni plijesnima od brašna. U njima je ustanovljeno od 0 do 10 kolonija plijesni u 1 g. U analiziranim uzorcima brašna, keksa i srodnih proizvoda prevladavale su vrste plijesni iz rodova: Aspergillus ( 60%), Penicillium(20, 44%), Alternaria (4, 44%), Mucor (3, 55%), Fusarium(1, 78%), Rhizopus(0, 89%), Absidia , 89%), Cladosporium(0, 44%), i Trichoderma (0, 44%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, ustanovljeno je u 9 uzoraka brašna (od 20 analiziranih ). Keksi i srodni proizvodi nisu bili onečišćeni plijesnima vrste Aspergillus flavus, što je svakako pozitivno. U odnosu na ostale plijesni izdvojene iz brašna, keksa i srodnih proizvoda, A.flavus je zastupljen s 4, 44%, a u odnosu na ostale vrste roda Aspergillus, A.flavus je zastupljen s 7, 41%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Halt (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bešlić, Mirela
Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus, 1997., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Bešlić, M. (1997) 'Onečišćenje brašna, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{s}li\'{c}, Mirela}, year = {1997}, pages = {78}, keywords = {bra\v{s}no, plijesni, Aspergillus flavus}, title = {One\v{c}i\v{s}\'{c}enje bra\v{s}na, keksa i srodnih proizvoda plijesnima vrste Aspergillus flavus}, keyword = {bra\v{s}no, plijesni, Aspergillus flavus}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{s}li\'{c}, Mirela}, year = {1997}, pages = {78}, keywords = {flour, moulds, Aspergillus flavus}, title = {Contamination of flour, cookies, and similar products with Aspergillus flavus moulds}, keyword = {flour, moulds, Aspergillus flavus}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font