Pregled bibliografske jedinice broj: 487488
Znanstveni odbor za biljno zdravstvo. sredstva za zaštitu bilja i njihove ostatke
Znanstveni odbor za biljno zdravstvo. sredstva za zaštitu bilja i njihove ostatke // 2005-2010 Hrvatska agencija za hranu pet godina s vama / Jurković, Zorica (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2010. str. 28-30 (ostalo, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso))
CROSBI ID: 487488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanstveni odbor za biljno zdravstvo. sredstva za
zaštitu bilja i njihove ostatke
(Scientific plant on plant health, plant protection
products and their residues)
Autori
Raspudić, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
2005-2010 Hrvatska agencija za hranu pet godina s vama
/ Jurković, Zorica - Osijek : Hrvatska agencija za hranu, 2010, 28-30
Skup
Hrvatska agencija za hranu pet godina s vama
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.06.2010. - 10.06.2010
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
znanstveni odbor ; agencija za hranu ; biljno zdravstvo
(scientific committee ; food agency ; plant health)
Sažetak
Početkom rada Hrvatske agencije za hranu 2005. godine ustrojen je i Znanstveni odbor za biljno zdravstvo, proizvode za zaštitu bilja i njihove ostatke. Članovi prvog Odbora bili su predsjednica prof. dr. sc. Emilija Raspudić i članovi prof. dr. sc. Davor Šamota, dr. sc. Josip Kovačević, prof. dr. sc. Ivan Kolak i mr. sc. Dubravka Kipčić. Kordinator Znanstvenog obora bio je Goran Kumrić, dipl. ing. rat. ispred HAH-a. Zadatak Odbora je osnažiti kontrolu hrane u području djelovanja Odbora, povezati sve institucije, posebno laboratoriji kako bi se stvorila baza podataka i ako je moguće umrežiti sustav laboratorija. Laboratoriji koji se bave ispitivanjima zdravstvene ispravnosti hrane uvijek ne prave i analizu na pesticide što govori o nedostatnom razvoju i opremljenosti pojedinih laboratorija. Proizvodnja hrane podložna je velikim promjenama i traženju novih znanja. Na tržištu hrane nalaze se različiti proizvodi za koje postoji potencijalna opasnost da u sebi sadržr neke od opasnosti, stoga je potrebno stalno pratiti proizvode kako bi se procijenila težina poslijedica ukoliko se opasnost pojavi. Odbor ima zadatak da procjeni rizik kako njime upravljati i obavijestiti širu javnost Tijekom rada Odbora, u prezentaciji o pesticidima u voću, povrću, žitaricama i brašnu u 2005. godini, mr. sc. Dubravke Kipčić iznosi na 184 pregladana uzorka u 91% nisu nađeni pesticidi, a u manje od 1% uzoraka nađen je 1 pesticid preko MDK te nekoliko uzoraka po 1 ili 2 pesticida ispod MDK. Na popisu najčešće nađenih pesticida nalazilo se 6 djelatnih tvari. Danas od tih 6 djelatnih tvari na popisu dopuštenih djelatnih tvaru u RH nalazi se samo jedna. Republika Hrvatska je i kroz zakonske akte regulirala i usaglasila Zakon o sredstvima za zaštitu bilja s propisima EU (Direktiva 91/414). Među najodgovornijim za sigurnos hrane su proizvođači jer su oni ti koji u proceu zaštite usjeva koriste različite pesticide, slijedi ih prehrambena industrija i trgovina. Načelo „od polja do stola“ bi trenalo biti važno za sve sudionike u lancu hrane. Pod ovim geslom Odbor je izdao brošuru o ostacima pesticida koja doprinos boljem razumjevanju osnovnim načelima dobre poljoprivredne prakse u poljoprivredi. Da to nije uvijek prihvaćeno pokazuje i mišljenje Odbora o povišenoj koncentraciji fungicida karbendazima u zelenoj salati porijeklom iz Hrvatske iz kojeg se vidi da proizvođač ne poštuje osnovnu struku jer je upotrebio fungicid koji nema ni dozvolu za tretiranje salate te je svako pronalaženje ostataka neprihvatljivo. Kako je na tržištu u opticaju nekoliko stotina djelatnih tvari pesticidnog karaktera nužno je kontinuirano nadograđivati kako listu analiziranih spojeva tako i broj i vrste pregledavanih namirnia, a preporučiti inspekcijskim službama intenzivniju kontrolu problematičnih uzoraka i proizvođača. Godine 2008. do danas Odbor radi u sastavu: prof. dr. sc. Emilija Raspudić - predsjednica, mr. sc. Dubravka Kipčić – zamjenica, prof. dr. sc. Davor Šamota, mr. sc. Višnja Ljubetić, mr. sc. Iva Pavlinić, mr. sc. Rajka Turk i Vlado Novaković, dipl. ing. i kordinator ispred Agencije za hranu Sanja Miloš, dipl.ing..
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO-ZP-079-0790570-2208 - Biološko suzbijanje kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis Hübner) (Raspudić, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Emilija Raspudić
(autor)