Pregled bibliografske jedinice broj: 487396
Procjena hranidbene vrijednosti krme na osnovu uzoraka fecesa korištenjem NIR spektrsokopije
Procjena hranidbene vrijednosti krme na osnovu uzoraka fecesa korištenjem NIR spektrsokopije, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 487396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena hranidbene vrijednosti krme na osnovu uzoraka fecesa korištenjem NIR spektrsokopije
(Faecal NIR for predicting nutritional value of forage)
Autori
Miša, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.10
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
NIR spektroskopija; hranidbena vrijednost krme; feces
(NIR spectroscopy; nutritional value of forage; faeces)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi mogućnosti korištenja NIR spektroskopije za procjenu hranidbene vrijednosti krme skeniranjem uzoraka fecesa. Korišteni su uzorci fecesa kastriranih ovnova hranjenih (i) travnom silažom različitih rokova košnje, (ii) kukuruznom silažom, (iii) kombinacijom travne i kukuruzne silaže (33 vs. 67%), (iv) sjenažom lucerne ili (v) sjenažom crvene djeteline. Korišteno je 66 uzoraka fecesa. Kalibracijski model sastojao se od 35 uzoraka, a validacijski set od 21 uzorka. Za testiranje ponovljivosti modela korišteni su spektralni podatci 10 uzoraka. Uzorci su skenirani na NIRS aparatu (Foss, Model 6500) u rasponu 1100-2500 nm pomoću ISI SCAN programa. Spektralni podaci skeniranih uzoraka obrađeni su u WIN ISI III programskom paketu, gdje su im dodane vrijednosti referentnih kemijskih analiza i in vivo istraživanja hranjivosti krme od koje feces potječe. Determinacijski koeficijent (R²) usporedbe rezultata NIRS analize i klasičnih kemijskih i bioloških metoda, standardna greška kalibracije (SEC) i standardna greška „cross“ validacije (SECV) su se pokazali najprimjenjivijim za pH vrijednost ( 0, 82 ; 0, 52 i 0, 28 respektivno), zatim za probavljivost ST (0, 78 ; 57, 03 i 65, 57 respektivno), probavljivost OT (0, 76 ; 59, 79 i 70, 37 respektivno), sadržaj ST (0, 76 ; 61, 01 i 68, 69 respektivno), D-vrijednost (0, 74 ; 58, 14 i 69, 62 respektivno), sadržaj SP (0, 55 ; 15, 08 i 15, 93 respektivno), konzumaciju svježeg obroka (g kg-1 M0, 75) (0, 49 ; 38, 11 i 42, 89 respektivno), sadržaj NDV (0, 45, 56, 44 i 66, 75 respektivno), dok je R² za sadržaj KDV, konzumaciju ST (g kg-1 M0, 75), sadržaj OT i probavljivost NDV iznosio 0, 29 ; 0, 18 ; 0, 16 i 0, 15 respektivno. Relativno niske R² vrijednosti i visoke SEC vrijednosti vjerojatno su rezultat korištenja seta uzoraka koji nije zadovoljio uobičajene kriterije odabira uzoraka za razvoj primjenjive kalibracije (premalen broj uzoraka, prevelika varijabilnost krme od koje je feces bio porijeklom) što je ograničilo razvoj pouzdanijeg kalibracijskog modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(mentor)