Pregled bibliografske jedinice broj: 48689
Utjecaj temperature i slanosti na volumen kolnjaka Brachionus plicatilis O.F.Muller u laboratorijskim uvjetima.
Utjecaj temperature i slanosti na volumen kolnjaka Brachionus plicatilis O.F.Muller u laboratorijskim uvjetima. // Zbornik sažetaka priopćenja Šestog Kongresa Biologa Hrvatske / Huber, Đuro (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 1997. str. 343-343 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 48689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i slanosti na volumen kolnjaka Brachionus plicatilis O.F.Muller u laboratorijskim uvjetima.
(The impact of temperature and salinity on volume of rotifer Brachionus plicatilis O.F.Muller in laboratory conditions.)
Autori
Glavić, Nikša ; Skaramuca, Boško ; Kožul, Valter
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka priopćenja Šestog Kongresa Biologa Hrvatske
/ Huber, Đuro - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 1997, 343-343
Skup
Šesti Kongres Biologa Hrvatske
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.09.1997. - 26.09.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Brachionus plicatilis; lorika; temperatura
(Brachionus plicatilis; lorica; temperature)
Sažetak
Kombinacijom različitih temperatura i slanosti u laboratorijskim uvjetima pokušali smo dobiti kolnjake različitih veličinskih frakcija. Korištenjem kolnjaka različitih veličina mogli bismo zadovoljiti potrebe ishrane ličinki riba različitih veličina otvora ustau prvim danima egzogene prehrane. Kolnjake smo uzgajali u plastičnim spremnicima zapremine 30 l, u 15 l morske vode određene slanosti, uz prehranu s jednostaničnom algom Nannochloropsis sp. (Chlorophyceae). Primjenili smo tri temperature i tri slanosti, u 9 kombinacija, i pratili razvoj i volumen kolnjaka kroz 10 dana. Kolnjaci uzgajani na 22 C i 20 psu bili su prosječnog volumena 758692 um3 (SD+- 199504 um3), a oni uzgajani na 34 C i 35 psu bili su prosječnog volumena 425538 um3 (SD+- 152530 um3). ANOVA analiza je pokazala (P<0,05) razliku između rezultata u pojedinim grupama, pa možemo zaključiti da više temperature i slanosti utječu na smanjenje volumena kolnjaka Brachionus plicatilis u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija