Pregled bibliografske jedinice broj: 486843
Komorač (Foeniculum vulgare) kao izvor eteričnog ulja
Komorač (Foeniculum vulgare) kao izvor eteričnog ulja, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 486843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komorač (Foeniculum vulgare) kao izvor eteričnog ulja
(Fennel (Foeniculum vulgare) as a source of essential oil)
Autori
Lekčević, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2010
Stranica
22
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
antropološki čimbenici; prinos; sastavnice eteričnog ulja; varijeteti
(antropological factors; yield; essential oil compounds; varieties)
Sažetak
Cijeli nadzemni dio biljke komorača sadrži eterično ulje, no prvenstveno se uzgaja zbog plodova ugodno slatkastog okusa, koji imaju višestruku primjenu u prehrani, farmaciji i proizvodnji alkoholnih pića. Osnovne sastavnice eteričnog ulja su anetol, fenhon i neki monoterpeni. Postoji više podvrsta i varijeteta komorača, a za prehrambenu i farmaceutsku industriju najznačajniji su Foeniculum vulgare ssp. capillaceum var. vulgare i Foeniculum vulgare var. dulce. Čimbenici koji utječu na sastav i prinos eteričnog ulja, pored ekoloških, prije svega su genotip, a potom slijede antropološki, kao što su rok uzgoja, sklop biljaka, navodnjavanje, gnojidba, rok berbe. Osim što različite podvrste i varijeteti imaju različiti sastav eteričnog ulja, u udjelu i sastavu eteričnog ulja se razlikuju i prirodne populacije istog varijeteta. Visoki prinosi plodova i eteričnog ulja postižu se kombinacijom organske i mineralne gnojidbe i navodnjavanjem u ponavljanju od pet do šest puta tijekom vegetacije, što rezultira najvišim prinosom eteričnog ulja. Rok berbe značajno utječe na udio i prinos eteričnog ulja, pri čemu treba uzeti u obzir uzgajani genotip.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)