Pregled bibliografske jedinice broj: 486790
Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja
Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 486790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja
(Developmental phase of fennel as a factor of herb and essential oil yield)
Autori
Vajt, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2010
Stranica
33
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
varijeteti; rok berbe; prinos; herba
(varieties; terms of harvest; yield; herb)
Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare ssp. capillaceum) višegodišnja je zeljasta aromatična i ljekovita biljna vrsta sredozemnog porijekla. Plodovi komorača se upotrebljavaju kao začin, iako prvenstveno služe za dobivanje eteričnog ulja, koje je svoju primjenu pronašlo u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Osim plodova, eterično ulje sadrži i cijeli nadzemni dio biljke. Upravo raznolika primjena eteričnog ulja komorača rezultirala je povećanjem potražnje na tržištu. Ta činjenica je zanimljiva, jer se u Hrvatskoj komorač uzgaja na vrlo malim površinama. Vodeći se tom činjenicom cilj rada je bio utvrditi prinos nadzemne biljne mase, te udio i prinos eteričnog ulja dvaju varijeteta komorača u različitim stadijima razvoja biljke. Dvofaktorijalni poljski pokus postavljen je 2004. godine na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po shemi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja.Na obračunskoj parceli (6 m2) istraživani su varijeteti vulgare i dulce, te rokovi berbe u različitim razvojnim stadijima biljke.Eterično ulje destilirano je Clevenger aparatom tijekom dva sata.Obzirom na razvojni stadij biljke u trenutku berbe, najveći prinos biljne mase dobiva se u punoj cvatnji, neštomalo manje od 3 kg/m2. Randman suhih plodova u fazi mliječne i voštane zriobe značajno je veći u var. vulgare.Udio eteričnog ulja u biljnoj masi je veći u varijetetu vulgare i to u svim rokovima berbe, osim u ponovljenoj berbi.Apsolutni najveći udio eteričnog ulja prisutan je u svježim plodovima var. vulgare.Varijetet vulgare daje značajno veći kumulativni prinos eteričnog ulja (19, 7 g/m2 u usporedbi s var. dulce (6, 38 g/m2).Pri tome su najveći prinosi postignuti samo jednom berbom plodova, u odnosu na prinose iz dviju berbi svježe berbe u intenzivnom porastu. Može se zaključiti da se veća količina eteričnog ulja dobiva uzgojem varijeteta vulgare, te da se najveća količina biljne mase postiže u fazi cvatnje, dok je najveći prinos eteričnog ulja postignut jednom berbom plodova u odnosu na prinose iz dviju berbi svježe herbe u intenzivnom porastu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)