Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486790

Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja


Vajt, Maja
Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 486790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja
(Developmental phase of fennel as a factor of herb and essential oil yield)

Autori
Vajt, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2010

Stranica
33

Mentor
Žutić, Ivanka

Ključne riječi
varijeteti; rok berbe; prinos; herba
(varieties; terms of harvest; yield; herb)

Sažetak
Komorač (Foeniculum vulgare ssp. capillaceum) višegodišnja je zeljasta aromatična i ljekovita biljna vrsta sredozemnog porijekla. Plodovi komorača se upotrebljavaju kao začin, iako prvenstveno služe za dobivanje eteričnog ulja, koje je svoju primjenu pronašlo u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Osim plodova, eterično ulje sadrži i cijeli nadzemni dio biljke. Upravo raznolika primjena eteričnog ulja komorača rezultirala je povećanjem potražnje na tržištu. Ta činjenica je zanimljiva, jer se u Hrvatskoj komorač uzgaja na vrlo malim površinama. Vodeći se tom činjenicom cilj rada je bio utvrditi prinos nadzemne biljne mase, te udio i prinos eteričnog ulja dvaju varijeteta komorača u različitim stadijima razvoja biljke. Dvofaktorijalni poljski pokus postavljen je 2004. godine na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po shemi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja.Na obračunskoj parceli (6 m2) istraživani su varijeteti vulgare i dulce, te rokovi berbe u različitim razvojnim stadijima biljke.Eterično ulje destilirano je Clevenger aparatom tijekom dva sata.Obzirom na razvojni stadij biljke u trenutku berbe, najveći prinos biljne mase dobiva se u punoj cvatnji, neštomalo manje od 3 kg/m2. Randman suhih plodova u fazi mliječne i voštane zriobe značajno je veći u var. vulgare.Udio eteričnog ulja u biljnoj masi je veći u varijetetu vulgare i to u svim rokovima berbe, osim u ponovljenoj berbi.Apsolutni najveći udio eteričnog ulja prisutan je u svježim plodovima var. vulgare.Varijetet vulgare daje značajno veći kumulativni prinos eteričnog ulja (19, 7 g/m2 u usporedbi s var. dulce (6, 38 g/m2).Pri tome su najveći prinosi postignuti samo jednom berbom plodova, u odnosu na prinose iz dviju berbi svježe berbe u intenzivnom porastu. Može se zaključiti da se veća količina eteričnog ulja dobiva uzgojem varijeteta vulgare, te da se najveća količina biljne mase postiže u fazi cvatnje, dok je najveći prinos eteričnog ulja postignut jednom berbom plodova u odnosu na prinose iz dviju berbi svježe herbe u intenzivnom porastu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Žutić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vajt, Maja
Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Vajt, M. (2010) 'Razvojna faza komorača kao čimbenik prinosa herbe i eteričnog ulja', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vajt, Maja}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {varijeteti, rok berbe, prinos, herba}, title = {Razvojna faza komora\v{c}a kao \v{c}imbenik prinosa herbe i eteri\v{c}nog ulja}, keyword = {varijeteti, rok berbe, prinos, herba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vajt, Maja}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {varieties, terms of harvest, yield, herb}, title = {Developmental phase of fennel as a factor of herb and essential oil yield}, keyword = {varieties, terms of harvest, yield, herb}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font