Pregled bibliografske jedinice broj: 486778
Modifikacija škroba pšenice smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida
Modifikacija škroba pšenice smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 486778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modifikacija škroba pšenice smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida
(Modification of wheat starch with mixture of azelaic acid and acetanhydride)
Autori
Žukić, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.10
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
Škrob pšenice; azelainska kiselina; acetanhidrid
(wheat starch; azelaic acid; acetanhydride)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz pšenice sorte Golubica i Srpanjka i ispitati utjecaj njegove modifikacije smjesom azelainske kiseline i acetanhidrida na svojstva: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti i bistroću škrobne paste. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacijom škroba pšenice navedenom smjesom reagensa u udjelima 4, 6 i 8 % došlo do smanjenja temperature želatinizacije škroba i njegove sklonosti retrogradaciji. Kapacitet bubrenja i indeks topljivosti porasli su, a bistroća paste se smanjila modifikacijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)