Pregled bibliografske jedinice broj: 486770
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene // Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća / Jakobović, Snježana (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2010. str. 37-38 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 486770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene
(Starch modification for value-added application)
Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća
/ Jakobović, Snježana - Požega : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2010, 37-38
Skup
Požega i Požeština kroz stoljeća u povodu 800-te obljetnice Županije požeške
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 16.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
škrob; modificiranje; primjena u industriji
(starch; modification; industry application)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu u stalnom je porastu zahvaljujući pozitivnim učincima koji se ostvaruju dodatkom škroba ili njegovih derivata pri proizvodnji različitih proizvoda. Primjena nativnih škrobova u različitim granama industrije (prehrambena, kemijska, farmaceutska, ...) relativno je niska zbog određenih nedostataka koji se ogledaju u gubitku viskoznosti i svojstava ugušćivanja nakon kuhanja i skladištenja, retrogradaciji, nestabilnosti u kiselim uvjetima i/ili sinerezi itd. Da bi se ovi problemi prevazišli i proširile mogućnosti primjene škroba u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama, provode se kemijski, fizikalni i enzimski postupci modificiranja škroba te kombinacije navedenih postupaka. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacijom, primjenom ekstruzije, ultrazvuka, uzastopnim postupcima izazivanja sinereze), te enzimskim postupcima (npr. „linearizacijom“ amilopektina), najčešći oblik modificiranja škroba i dalje su postupci kemijskog modificiranja – esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija. Osim što se modificiranjem postižu željena funkcionalna svojstva škroba, dobiva se i ekonomski isplativa zamjena za hidrokoloide, omogućava primjena škroba u proizvodnji biorazgradive ambalaže, kao nosača različitih aktivnih tvari u farmaceutskoj industriji, a novija istraživanja pokazala su da se modificiranjem utječe i na probavljivost škroba. Naime, rezistentni škrob (frakcija škroba koja se ne probavlja u tankom crijevu, nego u debelom podliježe fermentaciji) pokazao se kao iznimno potencijalno sredstvo za korištenje u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj i parenteralnoj prehrani bolesnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek