Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486770

Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene


Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene // Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća / Jakobović, Snježana (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2010. str. 37-38 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 486770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene
(Starch modification for value-added application)

Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća / Jakobović, Snježana - Požega : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2010, 37-38

Skup
Požega i Požeština kroz stoljeća u povodu 800-te obljetnice Županije požeške

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 16.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
škrob; modificiranje; primjena u industriji
(starch; modification; industry application)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu u stalnom je porastu zahvaljujući pozitivnim učincima koji se ostvaruju dodatkom škroba ili njegovih derivata pri proizvodnji različitih proizvoda. Primjena nativnih škrobova u različitim granama industrije (prehrambena, kemijska, farmaceutska, ...) relativno je niska zbog određenih nedostataka koji se ogledaju u gubitku viskoznosti i svojstava ugušćivanja nakon kuhanja i skladištenja, retrogradaciji, nestabilnosti u kiselim uvjetima i/ili sinerezi itd. Da bi se ovi problemi prevazišli i proširile mogućnosti primjene škroba u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama, provode se kemijski, fizikalni i enzimski postupci modificiranja škroba te kombinacije navedenih postupaka. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacijom, primjenom ekstruzije, ultrazvuka, uzastopnim postupcima izazivanja sinereze), te enzimskim postupcima (npr. „linearizacijom“ amilopektina), najčešći oblik modificiranja škroba i dalje su postupci kemijskog modificiranja – esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija. Osim što se modificiranjem postižu željena funkcionalna svojstva škroba, dobiva se i ekonomski isplativa zamjena za hidrokoloide, omogućava primjena škroba u proizvodnji biorazgradive ambalaže, kao nosača različitih aktivnih tvari u farmaceutskoj industriji, a novija istraživanja pokazala su da se modificiranjem utječe i na probavljivost škroba. Naime, rezistentni škrob (frakcija škroba koja se ne probavlja u tankom crijevu, nego u debelom podliježe fermentaciji) pokazao se kao iznimno potencijalno sredstvo za korištenje u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj i parenteralnoj prehrani bolesnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene // Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća / Jakobović, Snježana (ur.).
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2010. str. 37-38 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Babić, J. & Ačkar, Đ. (2010) Modificiranje škroba u cilju proširenja primjene. U: Jakobović, S. (ur.)Sažetci radova sa znanstvenog skupa Požega i Požeština kroz stoljeća.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, editor = {Jakobovi\'{c}, S.}, year = {2010}, pages = {37-38}, keywords = {\v{s}krob, modificiranje, primjena u industriji}, title = {Modificiranje \v{s}kroba u cilju pro\v{s}irenja primjene}, keyword = {\v{s}krob, modificiranje, primjena u industriji}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, editor = {Jakobovi\'{c}, S.}, year = {2010}, pages = {37-38}, keywords = {starch, modification, industry application}, title = {Starch modification for value-added application}, keyword = {starch, modification, industry application}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font