Pregled bibliografske jedinice broj: 486695
Razvoj paste za pranje ruku s dodatkom infuzorijske zemlje iz procesa rafinacije suncokretovog ulja
Razvoj paste za pranje ruku s dodatkom infuzorijske zemlje iz procesa rafinacije suncokretovog ulja, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 486695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj paste za pranje ruku s dodatkom infuzorijske zemlje iz procesa rafinacije suncokretovog ulja
(Development of hand washing paste using spet diatomeic soil from sunflower oil dewaxing process)
Autori
Sandra, Kalić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2010
Stranica
59.
Mentor
Bilić, Mate
Neposredni voditelj
Velić, Darko ; Jokić, Stela
Ključne riječi
Infuzorijska zemlja; vinterizacija; pasta za pranja ruku; aktivne tvari; miješanje
(diatomeic soil; dewaxing; hand washing paste; blending; active substance)
Sažetak
Infuzorijska zemlja (natrij-kalij-aluminosilikat) upotrebljava se tijekom rafinacije jestivih ulja u procesu vinterizacije. Vinterizacija je postupak izdvajanja voskova iz suncokretovog ulja koji uzrokuju zamućenje jestivog ulja pri niskim temperaturama. U radu je ispitana mogućnost upotrebe iskorištene infuzorijske zemlje (Celatom Perlite) u pastama za pranje ruku. Zamjenom dijela aktivne tvari (ovisno o sadržaju ulja i prirodnih voskova u zemlji), glicerina kao humektanta i abrazivnog punila, dobivena je optimalna formulacija koja zadovoljava izgledom, funkcijom i financijskom isplativošću. Paste za ruke s infuzorijskom zemljom komercijalno su isplative uz dodatno smanjenje troškova zbrinjavanja ovog otpada u rafinerijama jestivih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek