Pregled bibliografske jedinice broj: 486693
Matematičko modeliranje ekstrakcije ukupnih flavonoidnih spojeva iz konvencionalno uzgojenog zrna soje
Matematičko modeliranje ekstrakcije ukupnih flavonoidnih spojeva iz konvencionalno uzgojenog zrna soje, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 486693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematičko modeliranje ekstrakcije ukupnih flavonoidnih spojeva iz konvencionalno uzgojenog zrna soje
(Mathematical modeling of total flavonoid compounds extraction from conventionally grown soybeans)
Autori
Kresoja, Dejan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2010
Stranica
45
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
soja; ekstrakcija kruto-tekuće; flavonoidi; kinetika ekstrakcije; modeliranje
(soybeans; solid-liquid extraction; flavonoids; extraction kinetics; modeling)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj otapala, temperature te vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih flavonoidnih spojeva iz usitnjenog konvencionalno uzgojenog zrna soje sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0, 5796 mm. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih otapala (voda ; te 50, 60, 70 i 80%-tna vodena otopina etanola), pri 50 °C nakon 60 minuta, kojim bi se postigao najveći prinos ukupnih flavonoida. Najučinkovitije otapalo (50%-tna vodena otopina etanola) korišteno je u daljnjem radu, a u svrhu praćenja kinetike i modeliranja ekstrakcije ukupnih flavonoida. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih flavonoida praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracije ukupnih flavonoida određene su spektrofotometrijskom metodom. Različiti matematički modeli (Peleg, Page i Logaritamski) korišteni su za opisivanje kinetike ekstrakcije ukupnih flavonoida. Utvrđeno je da korištena otapala, temperatura i vrijeme ekstrakcije imaju značajan utjecaj na kinetiku i prinos ekstrakcije ukupnih flavonoida. Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (1, 147 mg CE/gs.tv.) te da prinos ukupnih flavonoida raste povišenjem temperature i produljenjem trajanja procesa ekstrakcije. Rezultati dobiveni upotrebom ispitanih matematičkih modela pokazali su dobra slaganja s eksperimentalno dobivenim rezultatima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek