Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486546

Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH


Berljak, Jasna; Žutić, Ivanka; Borošić, Josip
Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH // Zbornik sažetaka 2. konferencije o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna (ur.).
Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2010. str. 18-18 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 486546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH
(Methods of preserving indigenous garlic (Allium sativum L.) in Croatia)

Autori
Berljak, Jasna ; Žutić, Ivanka ; Borošić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 2. konferencije o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna - Zagreb : Državni zavod za zaštitu prirode, 2010, 18-18

ISBN
978-953-7169-75-6

Skup
2. konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
češnjak; in vitro; kultura biljnog tkiva
(garlic; in vitro; plant tissue culture)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) je važna lukovičasta poljoprivredna kultura koja se zbog svojih brojnih biološki aktivnih tvari koristi kao začinska i ljekovita biljka. Razmnožava se vegetativno češnjevima budući da ne stvara fertilno sjeme. Zbog dugog skladištenja lukovica od berbe do sadnje, na tržištu praktično nema kvalitetnog sadnog materijala, iako na sortnoj listi Hrvatske postoji nekoliko autohtonih sorti. Uspješno skladištenje češnjaka nužan je zahvat za očuvanje ovog važnog genetskog resursa, ali i za uspješnu proizvodnju. Klasično skladištenje ovisi o biotskim i abiotskim čimbenicima koji se ne mogu uvijek uspješno kontrolirati. Tradicionalna proizvodnja sadnjom češnjeva podložna je gubitku prinosa zbog prenosivih virusnih bolesti. Pohranjivanje u in vitro uvjetima omogućava znatno jeftinije i jednostavnije skladištenje, kao i brzo umnažanje kvalitetnog selekcioniranog sadnog materijala. U kulturi tkiva na modificiranoj podlozi siromašnoj hranjivima i u uvjetima nižih temperatura koje smanjuju metabolizam biljnog organizma, izdanci češnjaka mogu se čuvati i do 6 mjeseci. Ovaj materijal se može po potrebi brzo umnožiti na hranjivim podlogama obogaćenim regulatorima rasta, te tako pravovremeno osigurati dovoljnu količinu kvalitetnog sadnog materijala. Primjena metoda kulture biljnog tkiva stabilizirala bi proizvodnju kvalitetnog češnjaka osiguranjem dostatne količine sadnog materijala, uz očuvanje svih selekcioniranih genetskih odlika pojedine sorte.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Berljak (autor)

Avatar Url Ivanka Žutić (autor)

Avatar Url Joisp Borošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berljak, Jasna; Žutić, Ivanka; Borošić, Josip
Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH // Zbornik sažetaka 2. konferencije o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna (ur.).
Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2010. str. 18-18 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Berljak, J., Žutić, I. & Borošić, J. (2010) Metode očuvanja autohtonog češnjaka (Allium sativum) u RH. U: Marković, D. & Jeremić, J. (ur.)Zbornik sažetaka 2. konferencije o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Berljak, Jasna and \v{Z}uti\'{c}, Ivanka and Boro\v{s}i\'{c}, Josip}, year = {2010}, pages = {18-18}, keywords = {\v{c}e\v{s}njak, in vitro, kultura biljnog tkiva}, isbn = {978-953-7169-75-6}, title = {Metode o\v{c}uvanja autohtonog \v{c}e\v{s}njaka (Allium sativum) u RH}, keyword = {\v{c}e\v{s}njak, in vitro, kultura biljnog tkiva}, publisher = {Dr\v{z}avni zavod za za\v{s}titu prirode}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Berljak, Jasna and \v{Z}uti\'{c}, Ivanka and Boro\v{s}i\'{c}, Josip}, year = {2010}, pages = {18-18}, keywords = {garlic, in vitro, plant tissue culture}, isbn = {978-953-7169-75-6}, title = {Methods of preserving indigenous garlic (Allium sativum L.) in Croatia}, keyword = {garlic, in vitro, plant tissue culture}, publisher = {Dr\v{z}avni zavod za za\v{s}titu prirode}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font