Pregled bibliografske jedinice broj: 48645
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana // Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata / Finka, Božidar (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1997. str. 637-656 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 48645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana
(Non-convencional seafood sources at the eastern Adriatic sea markets)
Autori
Zavodnik, Dušan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata
/ Finka, Božidar - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1997, 637-656
Skup
Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 10.10.1995. - 18.10.1995
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
nekonvencionalni izvori hrane; Jadransko more;
Sažetak
Osim riba, glavonožaca i nekoliko veikih rakova i školjkaša tradicionalno zanimljivih našem morskom ribarstvu, u Jadranu živi i oko stošestdeset drugih jestivih biljnih i životinjskih vrsta kojima se čovjek hranio odavna. Neke se od njih bar u proteklosti redovito prodavalo na ribarnicama. Danas se ponuda plodova mora osjetno smanjila zbog promjenjenih prehrambenih navika stanovništva. Činjenica je da je u vrijene oskudica pa tako i za vrijeme 2. svjetskog rata obalno i otočno stanovništvo pribjegavalo korištenju tih t.zv. nekonvencionalnih izvora hrane koji se i danas ponegdje love i sakupljaju za domaće potrebe. U radu se navodi i popis jestivih organizama Jadrana uz naznaku njihovog značenja na našem tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA