Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 48645

Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana


Zavodnik, Dušan
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana // Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata / Finka, Božidar (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1997. str. 637-656 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 48645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana
(Non-convencional seafood sources at the eastern Adriatic sea markets)

Autori
Zavodnik, Dušan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata / Finka, Božidar - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1997, 637-656

Skup
Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 10.10.1995. - 18.10.1995

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
nekonvencionalni izvori hrane; Jadransko more;

Sažetak
Osim riba, glavonožaca i nekoliko veikih rakova i školjkaša tradicionalno zanimljivih našem morskom ribarstvu, u Jadranu živi i oko stošestdeset drugih jestivih biljnih i životinjskih vrsta kojima se čovjek hranio odavna. Neke se od njih bar u proteklosti redovito prodavalo na ribarnicama. Danas se ponuda plodova mora osjetno smanjila zbog promjenjenih prehrambenih navika stanovništva. Činjenica je da je u vrijene oskudica pa tako i za vrijeme 2. svjetskog rata obalno i otočno stanovništvo pribjegavalo korištenju tih t.zv. nekonvencionalnih izvora hrane koji se i danas ponegdje love i sakupljaju za domaće potrebe. U radu se navodi i popis jestivih organizama Jadrana uz naznaku njihovog značenja na našem tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
00981302

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Dušan Zavodnik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zavodnik, Dušan
Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana // Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata / Finka, Božidar (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1997. str. 637-656 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Zavodnik, D. (1997) Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tržištu istočnog Jadrana. U: Finka, B. (ur.)Tisuću godina prvoga spomena ribarstva u Hrvata.
@article{article, author = {Zavodnik, Du\v{s}an}, editor = {Finka, B.}, year = {1997}, pages = {637-656}, keywords = {nekonvencionalni izvori hrane, Jadransko more, }, title = {Nekonvencionalni izvori hrane iz mora na tr\v{z}i\v{s}tu isto\v{c}nog Jadrana}, keyword = {nekonvencionalni izvori hrane, Jadransko more, }, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zavodnik, Du\v{s}an}, editor = {Finka, B.}, year = {1997}, pages = {637-656}, keywords = {}, title = {Non-convencional seafood sources at the eastern Adriatic sea markets}, keyword = {}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font