Pregled bibliografske jedinice broj: 486293
Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 486293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova
(Effects of replacing alfalfa haylage with corn upon the ration feeding value in wether sheep)
Autori
Horg, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
32
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; corn; dry matter; ad libitum intake; in vivo digestibility)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 ili 10 grama zrna kukuruza sjenaži lu-cerne na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne korištena u pokusu silirana je u fenološkoj fazi početka cvatnje i spremljena u bale ovijene plastičnom folijom. Korišteno zrno kukuruza je porijeklom s pokusnih parcela Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja. Lucerna je sadržavala 534, 7 g ST kg-1 svježeg uzorka, 141, 6 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST i 504, 4 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Zrno kukuruza je sadržavalo 915, 1 g ST kg-1 svježeg uzorka i 106 g SP kg-1 ST. U istraživanju su korištena 3 kastrirana ovna Suffolk pasmine tjelesne mase od 30–45 kg. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3 x 3, a sastojao se od 3 perioda i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazila svaka životinja. Dodatak zrna kukuruza sjenaži lucerne (5 vs. 10 grama kg-1 tjelesne mase kas-trata) je doveo do linearnog povećanja (P<0, 001) konzumacije ST obroka (g kg-1 M0, 75) kastriranih ovnova. Utvrđen je i pozitivan asocijativni učinak (P<0, 001) dodat-ka zrna kukuruza sjenaži lucerne na konzumaciju ST obroka (g kg-1 M0, 75) kastrira-nih ovnova. Dodatak zrna kukuruza sjenaži lucerne (5 vs. 10 g kg-1 tjelesne mase kastrata) je doveo do linearnog povećanja (P<0.001) probavljivosti ST obroka te pozitivnog asocijativnog učinka (P<0, 001) na probavljivosti ST obroka. Dodatak zrna kukuruza kao energetske komponente obroka baziranog na sje-naži lucerne kao proteinske komponente obroka ima pozitivan utjecaj na konzuma-ciju ST obroka i na probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(mentor)