Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486293

Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova


Horg, Martina
Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 486293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova
(Effects of replacing alfalfa haylage with corn upon the ration feeding value in wether sheep)

Autori
Horg, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; corn; dry matter; ad libitum intake; in vivo digestibility)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 ili 10 grama zrna kukuruza sjenaži lu-cerne na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne korištena u pokusu silirana je u fenološkoj fazi početka cvatnje i spremljena u bale ovijene plastičnom folijom. Korišteno zrno kukuruza je porijeklom s pokusnih parcela Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja. Lucerna je sadržavala 534, 7 g ST kg-1 svježeg uzorka, 141, 6 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST i 504, 4 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Zrno kukuruza je sadržavalo 915, 1 g ST kg-1 svježeg uzorka i 106 g SP kg-1 ST. U istraživanju su korištena 3 kastrirana ovna Suffolk pasmine tjelesne mase od 30–45 kg. Pokus je postavljen kao latinski kvadrat 3 x 3, a sastojao se od 3 perioda i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazila svaka životinja. Dodatak zrna kukuruza sjenaži lucerne (5 vs. 10 grama kg-1 tjelesne mase kas-trata) je doveo do linearnog povećanja (P<0, 001) konzumacije ST obroka (g kg-1 M0, 75) kastriranih ovnova. Utvrđen je i pozitivan asocijativni učinak (P<0, 001) dodat-ka zrna kukuruza sjenaži lucerne na konzumaciju ST obroka (g kg-1 M0, 75) kastrira-nih ovnova. Dodatak zrna kukuruza sjenaži lucerne (5 vs. 10 g kg-1 tjelesne mase kastrata) je doveo do linearnog povećanja (P<0.001) probavljivosti ST obroka te pozitivnog asocijativnog učinka (P<0, 001) na probavljivosti ST obroka. Dodatak zrna kukuruza kao energetske komponente obroka baziranog na sje-naži lucerne kao proteinske komponente obroka ima pozitivan utjecaj na konzuma-ciju ST obroka i na probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horg, Martina
Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Horg, M. (2010) 'Utjecaj dodatka kukuruza sjenaži lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horg, Martina}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, kukuruz, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, title = {Utjecaj dodatka kukuruza sjena\v{z}i lucerne na kvalitetu obroka u hranidbi kastriranih ovnova}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, kukuruz, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horg, Martina}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {alfalfa haylage, corn, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility}, title = {Effects of replacing alfalfa haylage with corn upon the ration feeding value in wether sheep}, keyword = {alfalfa haylage, corn, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font