Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486284

Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH


Oručević, Sanja; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 2; 161-175 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 486284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH
(The high-molecular weight glutenin subunit (HMW GS) compositions in current wheat (Tr. aestivum L.) varieties in BiH)

Autori
Oručević, Sanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60 (2010), 2; 161-175

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pšenica ; HMW podjedinice glutenina ; SDS-PAGE
(wheat ; HMW glutenin subunits ; SDS-PAGE)

Sažetak
Za jedinstveno viskozno-elastično svojstvo tijesta zamješenog od brašna hcksaploidne pšenice (TI'. aestivum L) u prvom redu su odgovomi skladišni proteini. Ovo svojstvo je presudno u procesu proizvodnje dizanih pekarskih proizvoda. Skladišni proteini pšenice sastoje se od gluteninskih subjedinica velike molekulske težine (HMW GS) oko 10%, gluteninskih subjedinica male molekulske težine (LMW GS) oko 40% i oko 50% glijadina. Ustanovljena je izražena aleina varijacija i glijadina i gluteninskih subjedinica, što povećava različitosti između kompozicija skladišnih proteina među genotipovima. Ova varijacija uzrokuje razlike u kvalitetu proteina sorti pšenice. HMW gluteninske subjedinice čine tek mali udio ukupnih skladišnih proteina, ali ispoljavaju presudan uticaj na elasticitet glutenina i kvalitet pšeničnog hljeba. U ovom radu je determinisana kompozicija HMW gluteninskih subjedinica nekih aktuelnih sorti pšenice u Bosni i Hercegovini, korištenjem metode elektroforeze na poliakrilamidnom gelu u prisustvu SDS, i prezentirani dobijeni rezultati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Oručević, Sanja; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 2; 161-175 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Oručević, S. & Ugarčić-Hardi, Ž. (2010) Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2), 161-175.
@article{article, author = {Oru\v{c}evi\'{c}, Sanja and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2010}, pages = {161-175}, keywords = {p\v{s}enica, HMW podjedinice glutenina, SDS-PAGE}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {60}, number = {2}, issn = {0033-8583}, title = {Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske te\v{z}ine (HMW GS) u aktuelnim sortama p\v{s}enice (Tr. aestivum L.) u BiH}, keyword = {p\v{s}enica, HMW podjedinice glutenina, SDS-PAGE} }
@article{article, author = {Oru\v{c}evi\'{c}, Sanja and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2010}, pages = {161-175}, keywords = {wheat, HMW glutenin subunits, SDS-PAGE}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {60}, number = {2}, issn = {0033-8583}, title = {The high-molecular weight glutenin subunit (HMW GS) compositions in current wheat (Tr. aestivum L.) varieties in BiH}, keyword = {wheat, HMW glutenin subunits, SDS-PAGE} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font