Pregled bibliografske jedinice broj: 486284
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH
Kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 2; 161-175 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 486284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompozicija subjedinica glutenina velike
molekulske težine (HMW GS) u aktuelnim sortama
pšenice (Tr. aestivum L.) u BiH
(The high-molecular weight glutenin subunit (HMW
GS) compositions in current wheat (Tr. aestivum
L.) varieties in BiH)
Autori
Oručević, Sanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60
(2010), 2;
161-175
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pšenica ; HMW podjedinice glutenina ; SDS-PAGE
(wheat ; HMW glutenin subunits ; SDS-PAGE)
Sažetak
Za jedinstveno viskozno-elastično svojstvo tijesta zamješenog od brašna hcksaploidne pšenice (TI'. aestivum L) u prvom redu su odgovomi skladišni proteini. Ovo svojstvo je presudno u procesu proizvodnje dizanih pekarskih proizvoda. Skladišni proteini pšenice sastoje se od gluteninskih subjedinica velike molekulske težine (HMW GS) oko 10%, gluteninskih subjedinica male molekulske težine (LMW GS) oko 40% i oko 50% glijadina. Ustanovljena je izražena aleina varijacija i glijadina i gluteninskih subjedinica, što povećava različitosti između kompozicija skladišnih proteina među genotipovima. Ova varijacija uzrokuje razlike u kvalitetu proteina sorti pšenice. HMW gluteninske subjedinice čine tek mali udio ukupnih skladišnih proteina, ali ispoljavaju presudan uticaj na elasticitet glutenina i kvalitet pšeničnog hljeba. U ovom radu je determinisana kompozicija HMW gluteninskih subjedinica nekih aktuelnih sorti pšenice u Bosni i Hercegovini, korištenjem metode elektroforeze na poliakrilamidnom gelu u prisustvu SDS, i prezentirani dobijeni rezultati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)