Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486228

Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj


Butković, Iva
Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 486228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj
(Regional differences in food intake related with respiratory allergic disorders in adolescents in Croatia)

Autori
Butković, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2010

Stranica
56

Mentor
Colić Barić, Irena

Neposredni voditelj
Varnai, Veda Marija

Ključne riječi
FFQ; BMI; adolescenti; priobalna/kontinentalna regija; prehrambene navike
(FFQ; BMI; adolescents; littoral/continental region; dietary habits)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je u populaciji adolescenata ispitati regionalne razlike u učestalosti i količini konzumacije pojedinih namirnica za koje se pretpostavlja da su pozitivno ili negativno povezane s nastankom alergijskih bolesti dišnog sustava. U ispitivanje je uključen 381 student prve godine studija s četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, iz dvije zemljopisne regije Republike Hrvatske, kontinentalne (294 ispitanika) i priobalne (87 ispitanika). Regionalne razlike proučavane su obziroom na spol, prebivanje u gradu ili selu, stupanj uhranjenosti i zadovoljstvo osobnom prehranom. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) prikupljeni su podaci za učestalosti konzumiranja i količini konzumirane hrane za 43 prehrambena proizvoda. Nađena je veća konzumacija maslinovog ulja i kuhanog lisnatog povrća u priobalnoj regiji, te veća konzumacija suncokretovog ulja i svinjetine u kontinentalnoj regiji. Nađene su određene spolne razlike, dok znatnije razlike u konzumaciji namirnica između seoske i gradske populacije, te s obzirom na stupanj uhranjenosti, nisu uočene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Macan, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)

Avatar Url Veda Marija Varnai (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Butković, Iva
Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Butković, I. (2010) 'Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima dišnog sustava u adolescenata u Hrvatskoj', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Butkovi\'{c}, Iva}, year = {2010}, pages = {56}, keywords = {FFQ, BMI, adolescenti, priobalna/kontinentalna regija, prehrambene navike}, title = {Regionalne razlike u konzumaciji hrane povezane s alergijskim bolestima di\v{s}nog sustava u adolescenata u Hrvatskoj}, keyword = {FFQ, BMI, adolescenti, priobalna/kontinentalna regija, prehrambene navike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Butkovi\'{c}, Iva}, year = {2010}, pages = {56}, keywords = {FFQ, BMI, adolescents, littoral/continental region, dietary habits}, title = {Regional differences in food intake related with respiratory allergic disorders in adolescents in Croatia}, keyword = {FFQ, BMI, adolescents, littoral/continental region, dietary habits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font