Pregled bibliografske jedinice broj: 486123
Međunarodna klasifikacija enzima
Međunarodna klasifikacija enzima, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 486123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Međunarodna klasifikacija enzima
(International classification of enzymes)
Autori
Dujković, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.10
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
enzimi; međunarodna klasifikacija; oksidoreduktaze; transferaze; hidrolaze; liaze; izomeraze; ligaze
(enzymes; international classification; oxidoreductases; transferases; hydrolases; lyase; isomerase; ligase)
Sažetak
Enzimi su biološki polimeri koji kataliziraju biokemijske reakcije, odnosno pretvaraju jednu ili više tvari (supstrat) u jednu ili više drugih različitih tvari (produkt) koji nastaju tom biokemijskom reakcijom. Enzimi ubrzavaju određenu biokemijsku reakciju, te je čine bržom od obične reakcije za najmanje 10^6 puta. Osim nekih nukleinskih kiselina, enzimi su, strukturalno gledajući, proteini. Kao i svi proteini, građeni su od aminokiselina koje su međusobno povezane peptidnim vezama. Zbog velikog broja različitih enzima, kojima su tijekom otkrića dodjeljena nesistematska imena, provedena je međunarodna klasifikacija enzima, kako bi se enzimi razvrstali u skupine po sličnosti reakcija. Tako su enzimi svrstani u šest osnovnih skupina: oksidoreduktaze, transferaze, hidrolaze, liaze, izomeraze i ligaze. Svaka od ovih skupina dalje je podijeljena na svoje podskupine, a zbog svoje rasprostranjenosti enzima i na podpodskupine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)