Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 486113

Mikotoksini – uzročnici bolesti


Blažić, Marijana; Molnar, Maja; Matijević, Bojan
Mikotoksini – uzročnici bolesti // III. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja : zbornik radova / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac, 2010. str. 161-166 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 486113 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikotoksini – uzročnici bolesti
(Mycotoxins – cause diseases)

Autori
Blažić, Marijana ; Molnar, Maja ; Matijević, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
III. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja : zbornik radova / Vučinić, Jovan - Karlovac, 2010, 161-166

ISBN
978-953-7343-40-8

Skup
Međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja (3 ; 2010)

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
gljive; plijesni; mikotoksini
(funghi; moulds; micotoxins)

Sažetak
Mikologija je znanost koja se bavi proučavanjem gljiva. Gljive možemo klasificirati u različita carstva. Gljive ili fungi uključuju kvasce i plijesni kao i skupinu makroskopskih organizama nazvanih mesnate gljive. Dvije osobitosti gljiva izazivaju nade i zabrinutost u području poljoprivrede i prehrane – visok sadržaj proteina i sposobnost sinteze toksičnih tvari. Mnoge gljive sintetiziraju toksične tvari koje se nazivaju mikotoksini. Bolesti uzrokovane mikotoksinima nazivaju se mikotoksikoze. Mikotoksikoze su mnogo učestalije među domaćim životinjama nego među ljudima, jer životinje češće uzimaju onečišćenu hranu. Kvasci i plijesni imaju bitnu ulogu u bolestima ljudi, životinja i biljaka i u kvarenju namirnica i krme. Otrovanja uzrokovana mikotoksinima značajna su na svjetskoj razini u populacijama koje pate od bolesti uzrokovaih manjkom proteina u hrani. U takvih se populacija manjak proteina u prehrani često nadoknađuje kikirikijem i žitaricama, a oni mogu biti kontaminirani plijesnima odgovornim za sintezu mikotoksina. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izravno upozorava na niz zdravstvenih rizika povezanih s hranom kontaminiranom plijesnima. Dopuštena količina mikotoksina u različitim prehrambenim proizvodima određena je međunarodnim zakonskim propisima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Avatar Url Maja Molnar (autor)

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažić, Marijana; Molnar, Maja; Matijević, Bojan
Mikotoksini – uzročnici bolesti // III. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja : zbornik radova / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac, 2010. str. 161-166 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Blažić, M., Molnar, M. & Matijević, B. (2010) Mikotoksini – uzročnici bolesti. U: Vučinić, J. (ur.)III. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja : zbornik radova.
@article{article, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Molnar, Maja and Matijevi\'{c}, Bojan}, editor = {Vu\v{c}ini\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {161-166}, keywords = {gljive, plijesni, mikotoksini}, isbn = {978-953-7343-40-8}, title = {Mikotoksini – uzro\v{c}nici bolesti}, keyword = {gljive, plijesni, mikotoksini}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Molnar, Maja and Matijevi\'{c}, Bojan}, editor = {Vu\v{c}ini\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {161-166}, keywords = {funghi, moulds, micotoxins}, isbn = {978-953-7343-40-8}, title = {Mycotoxins – cause diseases}, keyword = {funghi, moulds, micotoxins}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font