Pregled bibliografske jedinice broj: 486113
Mikotoksini – uzročnici bolesti
Mikotoksini – uzročnici bolesti // III. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja : zbornik radova / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac, 2010. str. 161-166 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 486113 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini – uzročnici bolesti
(Mycotoxins – cause diseases)
Autori
Blažić, Marijana ; Molnar, Maja ; Matijević, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
III. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja : zbornik radova
/ Vučinić, Jovan - Karlovac, 2010, 161-166
ISBN
978-953-7343-40-8
Skup
Međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja (3 ; 2010)
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
gljive; plijesni; mikotoksini
(funghi; moulds; micotoxins)
Sažetak
Mikologija je znanost koja se bavi proučavanjem gljiva. Gljive možemo klasificirati u različita carstva. Gljive ili fungi uključuju kvasce i plijesni kao i skupinu makroskopskih organizama nazvanih mesnate gljive. Dvije osobitosti gljiva izazivaju nade i zabrinutost u području poljoprivrede i prehrane – visok sadržaj proteina i sposobnost sinteze toksičnih tvari. Mnoge gljive sintetiziraju toksične tvari koje se nazivaju mikotoksini. Bolesti uzrokovane mikotoksinima nazivaju se mikotoksikoze. Mikotoksikoze su mnogo učestalije među domaćim životinjama nego među ljudima, jer životinje češće uzimaju onečišćenu hranu. Kvasci i plijesni imaju bitnu ulogu u bolestima ljudi, životinja i biljaka i u kvarenju namirnica i krme. Otrovanja uzrokovana mikotoksinima značajna su na svjetskoj razini u populacijama koje pate od bolesti uzrokovaih manjkom proteina u hrani. U takvih se populacija manjak proteina u prehrani često nadoknađuje kikirikijem i žitaricama, a oni mogu biti kontaminirani plijesnima odgovornim za sintezu mikotoksina. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izravno upozorava na niz zdravstvenih rizika povezanih s hranom kontaminiranom plijesnima. Dopuštena količina mikotoksina u različitim prehrambenim proizvodima određena je međunarodnim zakonskim propisima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Karlovcu