Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 485319

Škrob - svojstva i primjena


Babić, Jurislav
Škrob - svojstva i primjena // Sjednica Odjela za bioprocesno inženejrstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske
Zagreb, Hrvatska, 2010. (plenarno, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 485319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Škrob - svojstva i primjena
(Starch - properties and application)

Autori
Babić, Jurislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Skup
Sjednica Odjela za bioprocesno inženejrstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Škrob; svojstva; primjena
(Starch; properties; application)

Sažetak
Među svim ugljikohidratnim polimerima, posebno mjesto zauzima škrob koji je zbog svojih kemijskih i fizikalnih svojstava našao široku primjenu u različitim industrijama, gdje se koristi kao ugušćivač, stabilizator koloidnih sustava, sredstvo za želiranje, vezanje vode, tvorbu filmova, vezanje arome i dr. Škrob i škrobni hidrolizati predstavljaju većinu ugljikohidrata u ljudskoj prehrani, a količina različitih oblika škroba (nativni, modificirani i hidrolizati) koja se koristi pri proizvodnji hrane znatno nadmašuje ostale ugljikohidrate. Najznačajnije sirovine iz kojih se danas proizvodi škroba su kukuruz, krumpir, tapioka, pšenica i riža. Pri primjeni škroba u nativnom stanju postoje određena ograničenja koja su vezana prije svega za retrogradaciju i nestabilnost u kiselim uvjetima, a što rezultira sinerezom i nestabilnom teksturom, kao i problemi vezani za želatinizaciju, malu stabilnost pri visokim temperaturama, promjenu viskoznosti i sl. Navedene pojave su razlog da se danas samo oko 10% škroba u industriji koristi u nativnom obliku, dok daleko veću primjenu imaju različiti proizvodi na bazi škroba (hidrolizati, modificirani škrobovi, …). Poboljšanje funkcionalnih svojstava škroba, a time i proširenje primjene, može se provesti modifikacijom škroba. Modifikacije škroba provode se primjenom kemijskih (umrežavanje, supstitucija, oksidacija i dr.), fizikalnih (preželatinizacija, mljevenje, termičko tretiranje i dr.) i enzimskih postupaka (djelomična hidroliza) ili njihovom kombinacijom. Modifikati i hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih postali su nezamjenjivi u različitim industrijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Jurislav
Škrob - svojstva i primjena // Sjednica Odjela za bioprocesno inženejrstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske
Zagreb, Hrvatska, 2010. (plenarno, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Babić, J. (2010) Škrob - svojstva i primjena. U: Sjednica Odjela za bioprocesno inženejrstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.
@article{article, author = {Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2010}, keywords = {\v{S}krob, svojstva, primjena}, title = {\v{S}krob - svojstva i primjena}, keyword = {\v{S}krob, svojstva, primjena}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Babi\'{c}, Jurislav}, year = {2010}, keywords = {Starch, properties, application}, title = {Starch - properties and application}, keyword = {Starch, properties, application}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font