Pregled bibliografske jedinice broj: 48514
Mogućnost razlikovanja izmeta vuka i psa po mirisu
Mogućnost razlikovanja izmeta vuka i psa po mirisu, 2000., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 48514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost razlikovanja izmeta vuka i psa po mirisu
(Feasibility of olfactory determination of wolf and dog scats)
Autori
Novosel, Dinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.01
Godina
2000
Stranica
14
Mentor
Huber, Đuro
Ključne riječi
vuk; pas; izmet; miris
(wolf; dog; scat; odor)
Sažetak
Utvrđivane su razlike između mirisa vučjih i psećih izmeta. Prikupljene su dvije skupine od po 10 vučjih i psećih izmeta. U prvoj je bilo po 5 izmeta od vukova i pasa hranjenih istom hranom (sirova prokrvavljena govedina), a u drugoj od po 5 vukova iz prirode i pasa hranjenih uobičajenom psećom hranom. Pokusi razlikovanja mirisa rađeni su s ljudima i psima iz grada (nisu bili u doticaju s vukovima) i psima iz staništa vuka, te osobno od autora na osnovu vlastitog iskustava koje je stekao s mirisima izmeta. Bilježena su mišljenja ljudi i uočavane reakcije pasa koje bi mogle pokazivati na raspoznavanje mirisa. I ljudi i psi su po rezultatu testova uočavali različitost mirisa između izmeta gradskih pasa i ostale tri vrste izmeta: izmeta pasa i vukova hranjenih istom hranom i vukova iz prirode. Kada su životinje bile hranjene istom hranom ta je točnost bila 66%. Ne postoje razlike po rezultatima testova u osjetu mirisa između muškaraca i žena ni pušača i nepušača. Vježbanjem prepoznavanje ta se točnost može značajno povećati. Razlika koja postoji između mirisa izmeta gradskih pasa i ostale tri vrste izmeta posljedica je različitosti hranidbe. Stoga ne postoji mogućnost sigurnog raspoznavanja vučjih i psećih izmeta, odnosno postoji mogućnost pogreške da se izmet proglasi vučjim, a da se radi zapravo o izmetu podivljalog psa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA