Pregled bibliografske jedinice broj: 484770
Kakvoća plodova i intenzitet pojave fitopatogenih gljiva na toplinski tretiranoj nektarini sorte 'Venus' poslije berbe
Kakvoća plodova i intenzitet pojave fitopatogenih gljiva na toplinski tretiranoj nektarini sorte 'Venus' poslije berbe, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 484770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća plodova i intenzitet pojave fitopatogenih gljiva na toplinski tretiranoj nektarini sorte 'Venus' poslije berbe
(Fruit quality and postharvest occurrence phytopatogen fungi on heat treated nectarine cv. 'Venus')
Autori
Stubljar, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2010
Stranica
36
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; čuvanje; toplinski tretmani; fitopatogene gljive
(nectarine; storage; heat treatment; pathogen)
Sažetak
Proučavano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45°C kraj koštice – HAT 45/24°C) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48°C u vremenu od 6 minuta (HWD 48°C 6') i 52°C u vremenu 2 minute (HWD 52°C 2') na kakvoću plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Venus) nakon četiri tjedna čuvanja na 0°C. Ispitani su pokazatelji kakvoće (gubitak plodova na težini, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH, EC) te je utvrđen intenzitet pojave fitopatogenih gljiva. Najzastupljenija patogena gljivica bila je Monilinia sp., čija je pojava uočena kod svih tretmana osim na kontroli. Najviše trulih plodova bilo je u tretmanu HAT 45/24°C, a najmanje u kontroli te u tretmanu HWD 48°C 6'. Signifikantno veća tvrdoća plodova je zabilježena nakon tretmana HWD 48°C 6'. U budućnosti je potrebno je istražiti učinkovitost spomenutih tretmana na kakvoću plodova te pojavu ozljeda od niskih temperatura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)