Pregled bibliografske jedinice broj: 484739
Čimbenici otpornosti voćaka na niske temperature
Čimbenici otpornosti voćaka na niske temperature, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 484739 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici otpornosti voćaka na niske temperature
(Cold hardiness in fruit trees)
Autori
Kolarević, Romana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.10
Godina
2010
Stranica
20
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
smrzavanje; oštećenja; gubici; otpornost; zaštita
(cold damage; resistance; protection)
Sažetak
Smrzavanje je jedan od glavnih ograničavajućih čimbenika u proizvodnji voća. Na otpornost voćaka na niske temperature utječe čitav niz čimbenika kao što su: genetski čimbenici sorte i podloge, starost i kondicija voćke, intenzitet i vrijeme trajanja hladnoće, rezidba i gnojidba, aklimatizacija biljnog tkiva, aktivnost nukleacijskih bakterija i dr. Štete od niskih temperatura javljaju se čak i kada smo poduzeli sve mjere za njihovo sprečavanje jer su posljedica varijabilnosti vremenskih prilika u pojedinim godinama. Unatoč brojnim istraživanjima posvećenih sprječavanju šteta od smrzavanja, gubici od smrzavanja su veći nego od bilo kojih drugih bioloških ili ekoloških uzroka. Gubici nastali tijekom cvatnje zbog mraza su mnogo veći nego gubici nastali tijekom zimskih hladnoća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)