Pregled bibliografske jedinice broj: 484732
Bioaktivni spojevi u voću
Bioaktivni spojevi u voću, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 484732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni spojevi u voću
(Bioactive compounds in fruit)
Autori
Letoja, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.10
Godina
2010
Stranica
26
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
voće; bioaktivni spojevi; fitokemikalije; antocijani; antioksidansi
(bioactive compounds; fitochemicals; anthocians; antioxidans)
Sažetak
Voće se odlikuje kompleksnim kemijskim sastavom. U taj sastav spadaju i bioaktivni spojevi, čija se uloga u posljednje vrijeme dosta naglašava. Bioaktivni spojevi su skupina fitokemikalija odnosno fitotvari. Fitokemikalije su nehranjive biljne tvari, koje ljudima nisu potrebne za održavanje života. Biljke ove spojeve proizvode prije svega za svoju korist, a u fiziologiji bilja su to produkti sekundarnog metabolizma, koje biljka ne treba za primarne potrebe rasta i reprodukcije. Biljke ih koriste da bi se zaštitile ili obranile od bolesti, mirkoorganizama ili okolišnih uvjeta. Tako se biljke štite od abiotskih i biotskih čimbenika stresa, koji mogu negativno utjecati na kakvoću ploda. U bioaktivne spojeve iz voća spadaju: fenoli, te njihova važna podskupina fenolne kiseline i flavonoidi, zatim pigmenti: karotenoidi, antocijani, te naravno minerali i vitamini. Svi ovi bioaktivni spojevi spadaju u antioksidanse, koji su bitni kako u biljnom metabolizmu, tako i u ljudskom jer djeluju protiv slobodnih radikala, sprečavaju oksidativnu štetu. Suvremena istraživanja usmjerena su na to da identificiraju i objasne moguće koristi tih istih spojeva na ljudsko zdravlje. Ovaj rad je pregled istraživanja o sadržaju bioaktivnih spojeva u voću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)