Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 484730

Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode


Stanić, Anja
Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 484730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode
(Pear flower and fruit thinning: conventional and environmentally friendly methods)

Autori
Stanić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.10

Godina
2010

Stranica
26

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
prorjeđivanje; kruška; cvijet; kemijsko; mehaničko; ručno
(thinning; pear; flower; chemical; ecological; mehanical; hand)

Sažetak
Kruška je voćka iznimne kvalitete, a po potrošnji je odmah iza jabuke. Interesantna je kao ponuda za vrijeme turističke sezone te kao ponuda u velikim trgovinama i na tržnicama. Danas kupci najviše gledaju na cijenu proizvoda, ali u zadnje vrijeme sve više pozornosti pridodaju i na kvalitetu (porijeklo) proizvoda ta kako je on proizveden. Voće koje je jednake veličine, lijepog izgleda postiže bolju cijenu na tržištu, dok proizvodi uzgojeni bez upotrebe kemijskih sredstava ne izgledaju toliko lijepo ali su sve više traženi kao zdrava hrana ili eko proizvodi. Kruška je osjetljivija od jabuke kod izbora tla, klimatskih uvjeta, oprašivanja i skladištenja, te zbog toga iziskuje više truda kod odabira mjesta za uzgoj i izbora sredstava kojima se povećava rodnost, da se dobiju veći i lijepši plodovi. Cvjetovi i plodovi kruške mogu se prorjeđivat konvencionalnim i ekološko prihvatljivim metodama. Metode prorjeđivanja su kemijske, ekološke, mehaničke i ručne. U Hrvatskoj se još ne nude adekvatna kemijska sredstva za prorjeđivanje cvjetova i plodova kruške pa se uglavnom prorjeđuje ručno ili mehanički. Ovaj rad upućuje na ispitane mogućnosti prorjeđivanja cvjetova i plodova kruške.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanić, Anja
Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stanić, A. (2010) 'Prorjeđivanje cvjetova i plodova krušaka: konvencionalne i ekološki prihvatljive metode', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Anja}, year = {2010}, pages = {26}, keywords = {prorje\djivanje, kru\v{s}ka, cvijet, kemijsko, mehani\v{c}ko, ru\v{c}no}, title = {Prorje\djivanje cvjetova i plodova kru\v{s}aka: konvencionalne i ekolo\v{s}ki prihvatljive metode}, keyword = {prorje\djivanje, kru\v{s}ka, cvijet, kemijsko, mehani\v{c}ko, ru\v{c}no}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Anja}, year = {2010}, pages = {26}, keywords = {thinning, pear, flower, chemical, ecological, mehanical, hand}, title = {Pear flower and fruit thinning: conventional and environmentally friendly methods}, keyword = {thinning, pear, flower, chemical, ecological, mehanical, hand}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font