Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 484727

Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine


Strizic, Dora
Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 484727 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine
(Alternative methods for maintiaining fruit quality of peaches and nectarine)

Autori
Strizic, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.10

Godina
2010

Stranica
19

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
breskva; nektarina; mikrovalovi; toplinski tretmani; radiofrekvencija
(peach; nectarine; heat treatments; microwave; radio frequency)

Sažetak
Breskve i nektarine jedne su od najpopularnijih vrsta voća u svijetu zbog svoje visoke hranjivosti i ugodnog okusa, a također su značajne voćne vrste u Hrvatskoj. Brzo dozrijevaju i propadaju na sobnoj temperaturi. Imaju kratak vijek nakon berbe baš zbog brzog dozrijevanja i mikroorganskog propadanja. Potrebno je razviti ekološki prihvatljivi i energetski učinkovit tretman plodova breskve i nektarine nakon berbe za poboljšanje skladišne sposobnosti i očuvanje kvalitete ploda bez negativnog učinka na okoliš i zdravlje potrošača. Trenutno upotreba kemijskih fungicida nije dopuštena nakon berbe i time se stvara potreba za učinkovitim altenativnim tretmanima. Kontrola bolesti se najviše provodi fungicidima, ali stvaranjem imuniteta u najvećim patogenima i briga javnosti za zdravlje i okoliš došlo je do potrebe za alternativom suzbijanja propadanja plodova nakon berbe. Alternative komercijalnim kemikalijama, prije svega biološka alternativa, često je manje učinkovita od mnoštva kemijskih fungicida. Kako bi uzgajivači prihvatili opću biološku alternativu suzbijanja bolesti, ona mora biti na vrlo sličnom nivou učinkovitosti kao i kemijska. A to je teško postići. Važno je napomenuti da se u Hrvatskoj ne koriste nikakve metode za očuvanje kakvoće plodova. Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine obrađene u ovom radu najviše su zastupljene u Španjolskoj. Ovo je pregledni rad s navedenim alternativnim-fizikalnim metodama očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strizic, Dora
Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Strizic, D. (2010) 'Alternativne metode očuvanja kakvoće plodova breskve i nektarine', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Strizic, Dora}, year = {2010}, pages = {19}, keywords = {breskva, nektarina, mikrovalovi, toplinski tretmani, radiofrekvencija}, title = {Alternativne metode o\v{c}uvanja kakvo\'{c}e plodova breskve i nektarine}, keyword = {breskva, nektarina, mikrovalovi, toplinski tretmani, radiofrekvencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Strizic, Dora}, year = {2010}, pages = {19}, keywords = {peach, nectarine, heat treatments, microwave, radio frequency}, title = {Alternative methods for maintiaining fruit quality of peaches and nectarine}, keyword = {peach, nectarine, heat treatments, microwave, radio frequency}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font