Pregled bibliografske jedinice broj: 484132
Kriteriji izbora kartonskih materijala za ambalažu prehrambenih proizvoda
Kriteriji izbora kartonskih materijala za ambalažu prehrambenih proizvoda, 2010., diplomski rad, Grafički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 484132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kriteriji izbora kartonskih materijala za ambalažu prehrambenih proizvoda
(Criteria for the selection of cardboard materials for food packaging)
Autori
Tadijanović, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Grafički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.03
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Lozo, Branka
Neposredni voditelj
Jamnicki, Sonja
Ključne riječi
Papir; Karton; Ambalaža; Interakcija; Migracija
(Paper; Paperboard; Packages; Interaction; Migration)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je pokazati značaj odabira kartonskih ambalažnih materijala i pakiranja u svrhu održavanja kvalitete prehrambenih proizvoda i njihovoj sigurnoj distribuciji do potrošača. Funkcija ambalaže je zaštita upakiranog prehrambenog proizvoda od vanjskih utjecaja, skladišno-transportna funkcija, prodajna i uporabna funkcija. Prema vrsti ambalaža može biti papirna i kartonska, a koriste se različite vrste papira i kartona. U odabiru papirnih i kartonskih materijala za pakiranje namirnica, treba uzeti u obzir brojne kriterije i propise. Možda najbitniji od njih je potencijalni učinak na kakvoću i sigurnost upakiranog proizvoda, a uvjetovan je migracijom tvari iz ambalaže na dodirnu površinu hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
128-0000000-3288 - Inovativni grafički materijali (Lozo, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Grafički fakultet, Zagreb