Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 483916

Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke


Kobeščak, Krunoslav
Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 483916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke
(Destructive and Non-destrucitve methods for apple quality evaluation)

Autori
Kobeščak, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2010

Stranica
27

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
jabuka; nedestruktivno; destruktivno; metoda; kvaliteta; tvrdoća
(apple; non-destructive; destructive; quality)

Sažetak
Kvalitetu voća čine ukupnost njegovih vanjskih i unutarnjih (morfološko-fizikalnih, biokemijskih i organoleptičkih) osobina. Voće kvalitetom mora odgovarati željama mnogobrojnih potrošača, tako da što bolje zadovoljava njihove potrebe, sklonosti, ukuse i navike. Važna je i biološka vrijednost plodova odnosno njegovo svojstvo, da što potpunije zadovolji potrebe organizma za vitaminima i drugim važnim hranjivim tvarima. Tehnike ocjenjivanja kvalitete voća i povrća postoje već desetljećima. U početku su se ispitivali parametri poput težine, veličine i čvrstoće ploda. Tada je uslijedio razvoj kompleksnih biokemijskih i biofizičkih analiza kojima se pratila kvaliteta unutarnjih promjena poput titrirajućih kiselina, analiza hranjive tvari, degradacija enzima itd. Razvojem informatičke tehnologije, metodologija kvalitete proživljava evoluciju. Računalne tehnike mogu identificirati preciznu promjenu unutarnje kvalitete plodova, pa čak i locirati početno mjesto degradacije u plodu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kobeščak, Krunoslav
Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kobeščak, K. (2010) 'Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvoće jabuke', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kobe\v{s}\v{c}ak, Krunoslav}, year = {2010}, pages = {27}, keywords = {jabuka, nedestruktivno, destruktivno, metoda, kvaliteta, tvrdo\'{c}a}, title = {Destruktivne i nedestruktivne metode ocjene kakvo\'{c}e jabuke}, keyword = {jabuka, nedestruktivno, destruktivno, metoda, kvaliteta, tvrdo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kobe\v{s}\v{c}ak, Krunoslav}, year = {2010}, pages = {27}, keywords = {apple, non-destructive, destructive, quality}, title = {Destructive and Non-destrucitve methods for apple quality evaluation}, keyword = {apple, non-destructive, destructive, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font