Pregled bibliografske jedinice broj: 483578
UTJECAJ PROCESNIH UVJETA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I NASTANAK POLIMORFA PRI KRISTALIZACIJI GLICINA
UTJECAJ PROCESNIH UVJETA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I NASTANAK POLIMORFA PRI KRISTALIZACIJI GLICINA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 483578 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ PROCESNIH UVJETA NA GRANULOMETRIJSKA SVOJSTVA I NASTANAK POLIMORFA PRI KRISTALIZACIJI GLICINA
(The Influence of Process Conditions on Granulometric Characteristics and Polymorphism at Glycine Crystallization)
Autori
Duvančić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
29
Mentor
Prlić Kardum, Jasna
Ključne riječi
šaržna kristalizacija; glicin; granulometrijske značajke kristala; polimorfi
(batch crystallization; glycine; granulometric characteristics of crystals; polymorphs)
Sažetak
Pravilno odabrani procesni uvjeti pri provedbi kristalizacije dat će proizvod koji zadovoljava određene zahtjeve bitne za tržište ili za daljnju obradu proizvoda. U dosadašnjim istraživanjima pokazalo se da se u procesu šaržne kristalizacije bez cijepljenja izuzetno teško dobivaju kristali unimodalne raspodjele. Stoga će se u ovom radu istražiti utjecaj različito pripremljenog cjepiva na granulometrijska svojstva i polimorfizam. Istraživani materijal je glicin, koji je najjednostavnija aminokiselina i nalazi se u mnogim proteinima i enzimima. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Poznate su tri polimorfne strukture glicina: α, β i γ – glicin. Svi eksperimenti šaržne kristalizacije hlađenjem, provedeni su na isti način pri istim procesnim uvjetima, ali se dodano cjepivo razlikovalo. Korišteno cjepivo dobiveno je u prethodnim istraživanjima u procesu kristalizacije uz dodatak različitih aditiva, nakon čega je usitnjeno u planetarnom mlinu. U jednom od eksperimenata korištena je originalna sol glicina. Aditivi koji su korišteni u procesu kristalizacije za dobivanje cjepiva su: 1, 8 g C2H2O4/100ml vode ; 4, 78 g C2H5OH /100ml vode i 7 g NaCl/100 ml vode. Iako su svi eksperimenti provedeni na isti način, dobivene su različite promjene prezasićenosti tijekom eksperimenta i različite granulometrijske značajke kristala. Viša prezasićenost te široka i višemodalna raspodjela veličina kristala dobivena je korištenjem cjepiva uz dodatkom oksalne kiseline i natrij – klorida. Dok je raspodjela veličina kristala nastalih u procesu kristalizacije u kojoj se koristilo cjepivo nastalo bez dodatka soli rezultiralo unimodalnim uske raspodjele veličina čestica. Način na koji je dobiveno cjepivo nije utjecao na nastanak različitih polimorfa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Jasna Prlić Kardum
(mentor)