Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 483502

Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina


Cepanec, Nikolina
Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 483502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina
(Production and analysis of blackberry fruit wine)

Autori
Cepanec, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2010

Stranica
43

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije; ionska kromatografija; kupinovo vino; metali; voćna vina
(blackberry wine; fruit wines; heavy metals; inductively coupled plasma optical spectroscopy emission; ion chromatography)

Sažetak
Kupinovo vino bogato je kalijem i organskim željezom, pa je interesantno zbog svog učinka na zdravlje ljudi. Zbog malog udjela natrija ono pozitivno utječe na sniženje krvnog tlaka, stoga se preporuča za prehranu ljudi u umjerenim, ali svakodnevnim količinama. OdreĎena je prisutnost devet metala u kupinovom voćnom vinu čakovečkog vinogorja, proizvedenog 2007. godine. Metoda ionske kromatografije (IC) korištena je za odreĎivanje natrija, kalija, kalcija i magnezija. Brza i precizna metoda induktivno spregnute plazme optičko emisijske spektrometrije (ICP OES) korištena je za odreĎivanje željeza, bakra, cinka, nikla i mangana. Kemijskim metodama i postupcima odreĎeni su osnovni parametri kakvoće analiziranog vina: ukupne i hlapive kiseline, ukupni sumpor, šećer i alkohol. U analiziranom kupinovom voćnom vinu koncentracije prisutnih metala, kao i osnovnih sastojaka u vinu su u skladu s literaturnim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cepanec, Nikolina
Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cepanec, N. (2010) 'Proizvodnja i analiza kupinovog voćnog vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cepanec, Nikolina}, year = {2010}, pages = {43}, keywords = {induktivno spregnuta plazma opti\v{c}ko emisijske spektroskopije, ionska kromatografija, kupinovo vino, metali, vo\'{c}na vina}, title = {Proizvodnja i analiza kupinovog vo\'{c}nog vina}, keyword = {induktivno spregnuta plazma opti\v{c}ko emisijske spektroskopije, ionska kromatografija, kupinovo vino, metali, vo\'{c}na vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cepanec, Nikolina}, year = {2010}, pages = {43}, keywords = {blackberry wine, fruit wines, heavy metals, inductively coupled plasma optical spectroscopy emission, ion chromatography}, title = {Production and analysis of blackberry fruit wine}, keyword = {blackberry wine, fruit wines, heavy metals, inductively coupled plasma optical spectroscopy emission, ion chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font