Pregled bibliografske jedinice broj: 483488
Analiza metala u vinu metodama ionske kromatografije (IC) i induktivno spregnute plazme optičko emisijske spektroskopije (ICP OES)
Analiza metala u vinu metodama ionske kromatografije (IC) i induktivno spregnute plazme optičko emisijske spektroskopije (ICP OES), 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 483488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza metala u vinu metodama ionske kromatografije (IC) i induktivno spregnute plazme optičko emisijske spektroskopije (ICP OES)
(Analysis of metals in wine by ion chromatography (IC)and inductively coupled plasma optical spectroscopy emission (ICP OES))
Autori
Bukal, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2010
Stranica
34
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
vino; Pinot sivi; metali; ionska kromatografije; induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije
(wine; Pinot grey; heavy metals; ion chromatography; inductively coupled plasma optical spectroscopy emission)
Sažetak
Visoka koncentracija metala u vinu kao naprimjer željeza, bakra i cinka dovodi do nepoželjnih promjena u mirisu i izgledu, ali uzrokuje i metalni okus vina. Ionska kromatografija (IC) i induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije (ICP OES) su brze i precizne analitičke metode korištene u ovom radu za određivanje prisutnih metala u analiziranom vinu Pinot sivi, privatnog proizvođača Petković, križevačkog vinogorja, godina berbe 2008. Ionskom kromatografijom (IC) analizirani su slijedeći kationi: kalij, kalcij, magnezij i natrij. Induktivno spregnuta plazma optičko emisijske spektroskopije (ICP OES) korištena je za određivanje željeza, bakra, cinka, nikla i mangana. Koncentracije svih devet metala bile su u skladu s literaturnim podacima. Kemijskim analizama u laboratoriju određene su i koncentracije alkohola, ukupnog sumpora, šećera i kiselina (ukupnih i hlapljivih). Također je pomoću papirne kromatografije potvrđena prisutnost jabučne i vinske kiseline u analiziranom vinu. Rezultati kemijske analize zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)