Pregled bibliografske jedinice broj: 483351
Osobitosti revitalizirane sorte Kleščec na području Koprivničko-križevačke županije
Osobitosti revitalizirane sorte Kleščec na području Koprivničko-križevačke županije // 2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna (ur.).
Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2010. str. 48-48 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 483351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobitosti revitalizirane sorte Kleščec na području Koprivničko-križevačke županije
(Properties of reintroduced Kleščec cultivar on the territory of Koprivnica-Križevci County)
Autori
Kamenjak, Dragutin ; Gajdić, Dušanka ; Svržnjak, Kristina ; Špoljar, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem
/ Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna - Zagreb : Državni zavod za zaštitu prirode, 2010, 48-48
ISBN
978-953-7169-75-6
Skup
2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Kleščec ; revitalizacija ; ampelografija ; gospodarska valorizacija
(Kleščec ; reintroduction ; ampelography ; economic evaluation)
Sažetak
Po inventarizaciji i umnažanju provedena je sadnja sorte na različitim podlogama na četiri lokacije županije, a treće i četvrte godine uzgoja ispitivana su agrobiološka, ampelografska i gospodarskotehnološka svojstva sorte Kleščec. Preliminarnim istraživanjima uðtverno je da sorta spad a u treću epohu dozrijevanja, dobro je adaptabilna te se kombiniranjem podloga može uspješno uzgajati na području cijele županije i šire. Otpornost na bolesti slična je drugim uzgajanim sortama na ovom području. Minivinifikacijama je iz prvih uroda proizvedeno vino sorte Kleščec, a rezultati kemijske i senzorske analize ukazuju da bi se trudom vinogradara i vinara mogla dobiti izvorna prepoznatljiva marka županijskog vina, koju bi u slijedećim godinama trebalo standardizirati kao tip vina sorte Kleščec.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Kristina Svržnjak
(autor)
Andrija Špoljar
(autor)
Dušanka Gajdić
(autor)
Dragutin Kamenjak
(autor)