Pregled bibliografske jedinice broj: 483348
Značenje ozimih krmnih kultura u prehrani divljači lovišta III/29 Prolom
Značenje ozimih krmnih kultura u prehrani divljači lovišta III/29 Prolom, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 483348 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje ozimih krmnih kultura u prehrani divljači lovišta III/29 Prolom
(Meaning of winter forage in feeding for game in hunting ground III/29 Prolom)
Autori
Prđun, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.04
Godina
2010
Stranica
43
Mentor
Šprem, Nikica
Ključne riječi
remize; divljač; prehrana; Prolom
(feeding areas; game; diet; Prolom)
Sažetak
Moderno lovstvo mora biti održivo s ciljem očuvanja biološke raznolikosti, a budući da je divljač prema Zakonu o lovstvu (N.N. 140/05) dobro od interesa za Republiku Hrvatsku, kvalitetna trofejna divljač prirodno je bogatstvo, ali i značajan gospodarski resurs. Postavljanjem kvalitetnih jednogodišnjih remiza divljači se u lovištu osiguravaju preduvjeti kontinuirane i kvalitetne prehrane. Uključivanjem mahunarki (grašak, grahorica) u sustav remiza mogu se ostvariti znatne uštede u sve skupljoj gnojidbi mineralnim dušičnim gnojivima, a da se pri tome ostvare visoki prinosi. Kvalitetna hrana uz dobre genetske predispozicije divljači može dati visokovrijedne trofeje i time povećati gospodarski značaj lovišta. Istraživanje je provedeno na pokusnoj površini lovišta u sklopu pokušališta Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom vegetacijske sezone 2008./2009. godine. Na osnovi dobivenih rezultata, najveći prinos zelene mase, u početku cvatnje graška, imala je raž (32, 10 t/ha), u odnosu na tritikale (27, 45 t/ha) i pšenicu (23, 30 t/ha). Najveći postignuti prinos zelene mase graška (11, 25 t/ha), je u smjesi sa pšenicom. U smjesi sa tritikalom iznosio je (9, 85 t/ha), a u smjesi sa raži (8, 49 t/ha). Pokus je postavljen s ciljem utvrđivanja prinosa i kakvoće ozimog graška u smjesi s žitaricama (raž, pšenica, tritikale) u različitim fenofazama korištenja u hranidbi divljači.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)