Pregled bibliografske jedinice broj: 482248
Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH
Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zborniok radova 10. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 1. Znanstvenog skupa HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost"" / Buntak, Krešimir (ur.).
Zagreb: HDK, 2010. str. 94-104 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 482248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH
(The time factor in the implementation of quality and food safety systems in the food business in Croatia)
Autori
Gajdić, Dušanka ; Krunoslav, Škrlec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zborniok radova 10. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 1. Znanstvenog skupa HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost""
/ Buntak, Krešimir - Zagreb : HDK, 2010, 94-104
Skup
10. Hrvatska konferencija o kvaliteti i 1. Znanstveni skup HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost""
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2010. - 12.05.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambena industrija ; standardi ; certificiranost ; vrijeme implementacije
(food industry ; standards ; certification ; implementation time)
Sažetak
S obzirom na stalne promjene zakonitosti tržišta te sve intenzivniji razvoj globalnog tržišta, poduzeća su primorana prilagođavati se tim promjenama, a jedan od načina je i prihvaćanje i implementacija međunarodno priznatih standarda. Dokazano je da implementacija nekog od sustava kvalitete predstavlja veliki korak za poduzeće i zahtijeva određene promjene u poslovanju. Sam proces je uglavnom dugotrajan i iziskuje znatne troškove, ali u konačnici rezultat certifikacije je da se postupci i procedure standardiziraju, što vodi lakšem planiranju i jednostavnijem upravljanju. Prilikom uvođenju nekog standarda rukovodstvo poduzeća neizbježno se susreće i s problemom vremena potrebnog za implementaciju standarda od donošenja odluke do dobivanja certifikata, a koje je pod utjecajem brojnih faktora. U ovom radu prezentiraju se rezultati istraživanja provedenih u prehrambenim poduzećima RH koji pokazuju koliko je vremena potrebno za implementaciju nekog od standarda kvalitete i sigurnosti hrane (HACCP, ISO 22000, IFS, BRC, NSF, ISO 9001, Kosher, Halal), koliko na vrijeme implementacije utječe veličina tvrtke i redoslijed implementacije, te da li je vremenska varijabla kritični faktor implementacije koji u konačnici utječe na odluku o projektu uvođenja nekog standarda u poduzeće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija