Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482248

Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH


Gajdić, Dušanka; Krunoslav, Škrlec
Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zborniok radova 10. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 1. Znanstvenog skupa HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost"" / Buntak, Krešimir (ur.).
Zagreb: HDK, 2010. str. 94-104 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 482248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH
(The time factor in the implementation of quality and food safety systems in the food business in Croatia)

Autori
Gajdić, Dušanka ; Krunoslav, Škrlec

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zborniok radova 10. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 1. Znanstvenog skupa HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost"" / Buntak, Krešimir - Zagreb : HDK, 2010, 94-104

Skup
10. Hrvatska konferencija o kvaliteti i 1. Znanstveni skup HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost""

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.05.2010. - 12.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrambena industrija ; standardi ; certificiranost ; vrijeme implementacije
(food industry ; standards ; certification ; implementation time)

Sažetak
S obzirom na stalne promjene zakonitosti tržišta te sve intenzivniji razvoj globalnog tržišta, poduzeća su primorana prilagođavati se tim promjenama, a jedan od načina je i prihvaćanje i implementacija međunarodno priznatih standarda. Dokazano je da implementacija nekog od sustava kvalitete predstavlja veliki korak za poduzeće i zahtijeva određene promjene u poslovanju. Sam proces je uglavnom dugotrajan i iziskuje znatne troškove, ali u konačnici rezultat certifikacije je da se postupci i procedure standardiziraju, što vodi lakšem planiranju i jednostavnijem upravljanju. Prilikom uvođenju nekog standarda rukovodstvo poduzeća neizbježno se susreće i s problemom vremena potrebnog za implementaciju standarda od donošenja odluke do dobivanja certifikata, a koje je pod utjecajem brojnih faktora. U ovom radu prezentiraju se rezultati istraživanja provedenih u prehrambenim poduzećima RH koji pokazuju koliko je vremena potrebno za implementaciju nekog od standarda kvalitete i sigurnosti hrane (HACCP, ISO 22000, IFS, BRC, NSF, ISO 9001, Kosher, Halal), koliko na vrijeme implementacije utječe veličina tvrtke i redoslijed implementacije, te da li je vremenska varijabla kritični faktor implementacije koji u konačnici utječe na odluku o projektu uvođenja nekog standarda u poduzeće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Dušanka Gajdić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gajdić, Dušanka; Krunoslav, Škrlec
Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zborniok radova 10. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 1. Znanstvenog skupa HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost"" / Buntak, Krešimir (ur.).
Zagreb: HDK, 2010. str. 94-104 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Gajdić, D. & Krunoslav, Š. (2010) Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduzećima RH. U: Buntak, K. (ur.)Zborniok radova 10. Hrvatske konferencije o kvaliteti i 1. Znanstvenog skupa HDK-a " Kvaliteta-nasljeđe za budućnost"".
@article{article, author = {Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka and Krunoslav, \v{S}krlec}, editor = {Buntak, K.}, year = {2010}, pages = {94-104}, keywords = {prehrambena industrija, standardi, certificiranost, vrijeme implementacije}, title = {Vremenski faktor implementacije sustava kvalitete i sigurnosti hrane u prehrambenim poduze\'{c}ima RH}, keyword = {prehrambena industrija, standardi, certificiranost, vrijeme implementacije}, publisher = {HDK}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka and Krunoslav, \v{S}krlec}, editor = {Buntak, K.}, year = {2010}, pages = {94-104}, keywords = {food industry, standards, certification, implementation time}, title = {The time factor in the implementation of quality and food safety systems in the food business in Croatia}, keyword = {food industry, standards, certification, implementation time}, publisher = {HDK}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font