Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482236

Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH


Gajdić, Dušanka; Kamenjak, Dragutin
Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost" / Drljača, Miroslav (ur.).
Zagreb: Oskar - centar za razvoj i kvalitetu, 2010. str. 251-262 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 482236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH
(Research on the implementation of food safety management systems in croatian food businesses)

Autori
Gajdić, Dušanka ; Kamenjak, Dragutin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost" / Drljača, Miroslav - Zagreb : Oskar - centar za razvoj i kvalitetu, 2010, 251-262

ISBN
978-953-6619-23-8

Skup
11. međunarodni Simpozij o kvliteti

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 18.03.2010. - 19.03.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrambena industrija ; prehrambeni standardi ; sigurnost hrane ; certificiranost ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; konkurentnost
(food processing industry ; food processing standards ; food safety ; certification ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; competitiveness)

Sažetak
Jedno od najvažnijih područja gospodarstva svake zemlje je proizvodnja hrane. Hrana koja se stavlja na domaće ili međunarodno tržište mora biti dobre kvalitete i sigurna za konzumaciju. To je postao jedan od bezuvjetnih zahtjeva kad je u pitanju trgovina hranom, zahtjevi potrošača kao i hrvatskog i europskog zakonodavstva. Pripremajući se za ulazak u Europsku uniju, RH provodi značajne izmjene zakona i propisa. Sukladno tome i sva hrvatska prehrambena poduzeća moraju se što bolje pripremiti za proizvodnju prije svega sigurne, a samim tim i kvalitetne hrane. To znači da osim pridržavanja zakonskih propisa, u svoje poslovanje moraju implementirati neki od međunarodno priznatih sustava upravljanja sigurnošću hrane kako bi dostigla standarde Europske unije i postala konkurentna na globalnom tržištu. U ovom radu se prezentiraju rezultati istraživanja provedenih u prehrambenim poduzećima RH koji ukazuju na to kakvi su trendovi certificiranja sustava upravljanja sigurnošću hrane prema normi ISO 22000:2005 i sustava upravljanja kvalitete prema normi ISO 9001:2008 uz obavezu primjene HACCP sustava, te kakav je utjecaj implementacije navedenih sustava na rezultate poslovanja prehrambenih poduzeća i njihovu konkurentnost na inozemnom i domaćem tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Dušanka Gajdić (autor)

Avatar Url Dragutin Kamenjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gajdić, Dušanka; Kamenjak, Dragutin
Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost" / Drljača, Miroslav (ur.).
Zagreb: Oskar - centar za razvoj i kvalitetu, 2010. str. 251-262 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Gajdić, D. & Kamenjak, D. (2010) Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH. U: Drljača, M. (ur.)Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost".
@article{article, author = {Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka and Kamenjak, Dragutin}, editor = {Drlja\v{c}a, M.}, year = {2010}, pages = {251-262}, keywords = {prehrambena industrija, prehrambeni standardi, sigurnost hrane, certificiranost, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, konkurentnost}, isbn = {978-953-6619-23-8}, title = {Istra\v{z}ivanje primjene sustava upravljanja sigurno\v{s}\'{c}u hrane u prehrambenim poduze\'{c}ima RH}, keyword = {prehrambena industrija, prehrambeni standardi, sigurnost hrane, certificiranost, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, konkurentnost}, publisher = {Oskar - centar za razvoj i kvalitetu}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka and Kamenjak, Dragutin}, editor = {Drlja\v{c}a, M.}, year = {2010}, pages = {251-262}, keywords = {food processing industry, food processing standards, food safety, certification, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, competitiveness}, isbn = {978-953-6619-23-8}, title = {Research on the implementation of food safety management systems in croatian food businesses}, keyword = {food processing industry, food processing standards, food safety, certification, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, competitiveness}, publisher = {Oskar - centar za razvoj i kvalitetu}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font