Pregled bibliografske jedinice broj: 482236
Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH
Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH // Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost" / Drljača, Miroslav (ur.).
Zagreb: Oskar - centar za razvoj i kvalitetu, 2010. str. 251-262 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 482236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje primjene sustava upravljanja sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH
(Research on the implementation of food safety management systems in croatian food businesses)
Autori
Gajdić, Dušanka ; Kamenjak, Dragutin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 11. međunarodnog Simpozija o kvaliteti "Kvaliteta, konkurentnost i održivost"
/ Drljača, Miroslav - Zagreb : Oskar - centar za razvoj i kvalitetu, 2010, 251-262
ISBN
978-953-6619-23-8
Skup
11. međunarodni Simpozij o kvliteti
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 18.03.2010. - 19.03.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambena industrija ; prehrambeni standardi ; sigurnost hrane ; certificiranost ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; konkurentnost
(food processing industry ; food processing standards ; food safety ; certification ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; competitiveness)
Sažetak
Jedno od najvažnijih područja gospodarstva svake zemlje je proizvodnja hrane. Hrana koja se stavlja na domaće ili međunarodno tržište mora biti dobre kvalitete i sigurna za konzumaciju. To je postao jedan od bezuvjetnih zahtjeva kad je u pitanju trgovina hranom, zahtjevi potrošača kao i hrvatskog i europskog zakonodavstva. Pripremajući se za ulazak u Europsku uniju, RH provodi značajne izmjene zakona i propisa. Sukladno tome i sva hrvatska prehrambena poduzeća moraju se što bolje pripremiti za proizvodnju prije svega sigurne, a samim tim i kvalitetne hrane. To znači da osim pridržavanja zakonskih propisa, u svoje poslovanje moraju implementirati neki od međunarodno priznatih sustava upravljanja sigurnošću hrane kako bi dostigla standarde Europske unije i postala konkurentna na globalnom tržištu. U ovom radu se prezentiraju rezultati istraživanja provedenih u prehrambenim poduzećima RH koji ukazuju na to kakvi su trendovi certificiranja sustava upravljanja sigurnošću hrane prema normi ISO 22000:2005 i sustava upravljanja kvalitete prema normi ISO 9001:2008 uz obavezu primjene HACCP sustava, te kakav je utjecaj implementacije navedenih sustava na rezultate poslovanja prehrambenih poduzeća i njihovu konkurentnost na inozemnom i domaćem tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci