Pregled bibliografske jedinice broj: 482080
Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike
Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 482080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike
(Soilless technology of bell pepper growing)
Autori
Pleše, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.06
Godina
2010
Stranica
30
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
hidroponski uzgoj; inertni supstrati; hranjiva otopina; Capsicum annuum L.
(soilless culture; inert substrates; nutrient solution; Capsicum annuum L.)
Sažetak
Hidroponska tehnologija predstavlja uzgoj bilja u hranjivoj otopini, sa ili bez supstrata. Plodovito povrće se hidroponski uzgaja na supstratima, koji po svome porijeklu mogu biti organski i anorganski. Budući da inertni supstrati ne sadrže nikakva hranjiva, primjenom hranjive otopine odgovarajućeg sastava biljkama se dodaju svi potrebni bioegni elementi za rast i razvoj. Uz ukupnu količinu soli, odnosno, elektrokonduktivitet hranjive otopine, potrebno je poznavati koncentraciju pojedinog makro- ili mikroelementa te pH-vrijednost otopine. Optimalne pH- i EC-vrijednosti su podjednake za većinu kultura i iznose od 5, 5 do 6, 5 i od 2, 0 do 3, 0 dS/m. Najčešće korišteni supstrat za hidroponski uzgoj paprike u Hrvatskoj je kamena vuna. Sjeme se sije u čepove kamene vune i prekriva vermikulitom. U fazi kotiledona vrši se pikiranje u kocke brida 7, 5 ili 10 cm. Tijekom razvoja presadnica kocke je potrebno razmicati kako ne bi došlo do međusobnog zasjenjivanja i izduživanja biljaka. Presadnice se sade u fazi razvijenih 8 do 10 listova i pri pojavi grananja. Sadnja se obavlja na ploče kamene vune, prethodno natopljene hranjivom otopinom. Nakon što se glavna stabljika razgrana ostavljaju se dvije glavne grane koje se omataju vezivom i vežu za armaturu, dok se ostale odstranjuju. Tijekom vegetacije potrebno je redovito vršiti omatanje i pinciranje zaperaka. U našim uvjetima se ovisno o kultivaru i dužini perioda berbe može ubrati od 80 do 170 t tržnih plodova po hektaru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(mentor)