Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482080

Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike


Pleše, Sanja
Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 482080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike
(Soilless technology of bell pepper growing)

Autori
Pleše, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.06

Godina
2010

Stranica
30

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
hidroponski uzgoj; inertni supstrati; hranjiva otopina; Capsicum annuum L.
(soilless culture; inert substrates; nutrient solution; Capsicum annuum L.)

Sažetak
Hidroponska tehnologija predstavlja uzgoj bilja u hranjivoj otopini, sa ili bez supstrata. Plodovito povrće se hidroponski uzgaja na supstratima, koji po svome porijeklu mogu biti organski i anorganski. Budući da inertni supstrati ne sadrže nikakva hranjiva, primjenom hranjive otopine odgovarajućeg sastava biljkama se dodaju svi potrebni bioegni elementi za rast i razvoj. Uz ukupnu količinu soli, odnosno, elektrokonduktivitet hranjive otopine, potrebno je poznavati koncentraciju pojedinog makro- ili mikroelementa te pH-vrijednost otopine. Optimalne pH- i EC-vrijednosti su podjednake za većinu kultura i iznose od 5, 5 do 6, 5 i od 2, 0 do 3, 0 dS/m. Najčešće korišteni supstrat za hidroponski uzgoj paprike u Hrvatskoj je kamena vuna. Sjeme se sije u čepove kamene vune i prekriva vermikulitom. U fazi kotiledona vrši se pikiranje u kocke brida 7, 5 ili 10 cm. Tijekom razvoja presadnica kocke je potrebno razmicati kako ne bi došlo do međusobnog zasjenjivanja i izduživanja biljaka. Presadnice se sade u fazi razvijenih 8 do 10 listova i pri pojavi grananja. Sadnja se obavlja na ploče kamene vune, prethodno natopljene hranjivom otopinom. Nakon što se glavna stabljika razgrana ostavljaju se dvije glavne grane koje se omataju vezivom i vežu za armaturu, dok se ostale odstranjuju. Tijekom vegetacije potrebno je redovito vršiti omatanje i pinciranje zaperaka. U našim uvjetima se ovisno o kultivaru i dužini perioda berbe može ubrati od 80 do 170 t tržnih plodova po hektaru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleše, Sanja
Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pleše, S. (2010) 'Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ple\v{s}e, Sanja}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {hidroponski uzgoj, inertni supstrati, hranjiva otopina, Capsicum annuum L.}, title = {Hidroponska tehnolgija uzgoja paprike}, keyword = {hidroponski uzgoj, inertni supstrati, hranjiva otopina, Capsicum annuum L.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ple\v{s}e, Sanja}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {soilless culture, inert substrates, nutrient solution, Capsicum annuum L.}, title = {Soilless technology of bell pepper growing}, keyword = {soilless culture, inert substrates, nutrient solution, Capsicum annuum L.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font