Pregled bibliografske jedinice broj: 481956
Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji
Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 481956 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti i potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji
(The possibilities and potential threats of Croatian olive sector in the EU)
Autori
Perica, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2010
Stranica
49
Mentor
Cerjak, Marija
Ključne riječi
Hrvatska; maslinarstvo; EU; SWOT analiza
(Croatia; olive sector; EU; SWOT analysis)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada, bio je utvrditi koje su mogućnosti, te koje su potencijalne prijetnje hrvatskom maslinarstvu u Europskoj uniji. Prikupljanjem dostupnih statističkih podataka, izradom proizvodno-potrošne bilance, provođenjem ekspertnih intervjua, te izradom SWOT analize maslinarskog sektora nastojalo se utvrditi prijetnje i mogućnosti koje očekuju hrvatsko maslinarstvo u Europskoj uniji. Istraživanje je pokazalo da je hrvatsko maslinarstvo posljednjih petnaestak godina imalo značajan uzlet, no to još uvijek nije dovoljno da bi smo postali dostojan konkurent zemljama velikog tržišta Europske unije. Glavne prednosti koje Hrvatska ima jesu kvaliteta, dugogodišnja tradicija bavljenja maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja, autohtone sorte maslina, te veliki potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom. Potencijalna prijetnja pri ulasku na veliko tržište je mogućnost prilagodbe novim tržišnim uvjetima, ali i inozemni maslinari koji se interesiraju za naše posjede, dok najveća prijetnja jest zasigurno činjenica da će nas ulaskom na veliko tržište preplaviti jeftinija maslinova ulja često loše kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija