Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 481837

Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama


Matea Volarić
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 481837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama
(Cholesterol content in fermented and semi-dry sausages)

Autori
Matea Volarić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2010

Stranica
51

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin Jelka

Ključne riječi
meso; trajne i polutrajne kobasice; kolesterol; spektrofotometrijska metoda
(meat; fermented and semi-dry sauseges; cholesterol; spectrophotometric method)

Sažetak
Meso je izvor visoko vrijednih bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala, ali isto tako i masti, kolesterola, zasićenih masnih kiselina zbog kojih se našlo na lisi uzročnika srčanih i krvožilnih bolesti. Većina današnjih znanstvenih istraživanja žele potvrditi tu činjenicu i malo tko će tvrditi suprotno. Kolesterol je prirodni lipid odgovoran za niz funkcija u našem organizmu te ako ga ne unosimo dovoljno hranom, naš će ga organizam sam sintetizirati što potvrđuje da je kolesterol visokovrijedna komponenta našeg organizma. U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja udjela kolesterola u industrijski proizvedenim trajnim i polutrajnim kobasicama. Udio kolesterola određivan je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize trajnih i polutrajnih kobasica utvrđeno je kako trajne kobasice imaju veći udio kolesterola od polutrajnih kobasica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matea Volarić
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matea Volarić (2010) 'Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {meso, trajne i polutrajne kobasice, kolesterol, spektrofotometrijska metoda}, title = {Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama}, keyword = {meso, trajne i polutrajne kobasice, kolesterol, spektrofotometrijska metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {51}, keywords = {meat, fermented and semi-dry sauseges, cholesterol, spectrophotometric method}, title = {Cholesterol content in fermented and semi-dry sausages}, keyword = {meat, fermented and semi-dry sauseges, cholesterol, spectrophotometric method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font