Pregled bibliografske jedinice broj: 481837
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 481837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio kolesterola u trajnim i polutrajnim kobasicama
(Cholesterol content in fermented and semi-dry sausages)
Autori
Matea Volarić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2010
Stranica
51
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Pleadin Jelka
Ključne riječi
meso; trajne i polutrajne kobasice; kolesterol; spektrofotometrijska metoda
(meat; fermented and semi-dry sauseges; cholesterol; spectrophotometric method)
Sažetak
Meso je izvor visoko vrijednih bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina, minerala, ali isto tako i masti, kolesterola, zasićenih masnih kiselina zbog kojih se našlo na lisi uzročnika srčanih i krvožilnih bolesti. Većina današnjih znanstvenih istraživanja žele potvrditi tu činjenicu i malo tko će tvrditi suprotno. Kolesterol je prirodni lipid odgovoran za niz funkcija u našem organizmu te ako ga ne unosimo dovoljno hranom, naš će ga organizam sam sintetizirati što potvrđuje da je kolesterol visokovrijedna komponenta našeg organizma. U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja udjela kolesterola u industrijski proizvedenim trajnim i polutrajnim kobasicama. Udio kolesterola određivan je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize trajnih i polutrajnih kobasica utvrđeno je kako trajne kobasice imaju veći udio kolesterola od polutrajnih kobasica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb