Pregled bibliografske jedinice broj: 479961
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development / Katalinić, B. (ur.).
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 835-841 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 479961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla
(Survival of probiotic bacteria in different fermented milk types)
Autori
Matijević, Bojan ; Perković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development
/ Katalinić, B. - Požega : Beč : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010, 835-841
ISBN
978-953-7744-06-9
Skup
2nd International Conference "Vallis Aurea"
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 03.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kravlje mlijeko; zobeno mlijeko; laktobacili; preživljavanje
(cow's milk; oat milk; lactobacilli; survival)
Sažetak
U ovom radu je ispitano preživljavanje dva soja bakterija Lb. acidophilus La-5 i Lb. casei Lc-1 u fermentiranom kravljem i zobenom mlijeku pri 6°C tijekom 28 dana te mogućnosti dobivanja novih fermentiranih probiotičkih proizvoda iz zobenog mlijeka. Rezultati istraživanja pokazuju dobro preživljavanje bakterije Lb. acidophilus La-5 u fermentiranom kravljem mlijeku, ali u fermentiranom zobenom mlijeku broj živih stanica je pao ispod 106 CFU/mL već 21. dan čuvanja. Bakterija Lb. casei Lc-1 dobro preživljava u fermentiranom kravljem i zobenom mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu
Profili:
Bojan Matijevic
(autor)