Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 479961

Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla


Matijević, Bojan; Perković, Ana
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development / Katalinić, B. (ur.).
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 835-841 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 479961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla
(Survival of probiotic bacteria in different fermented milk types)

Autori
Matijević, Bojan ; Perković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development / Katalinić, B. - Požega : Beč : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010, 835-841

ISBN
978-953-7744-06-9

Skup
2nd International Conference "Vallis Aurea"

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 03.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kravlje mlijeko; zobeno mlijeko; laktobacili; preživljavanje
(cow's milk; oat milk; lactobacilli; survival)

Sažetak
U ovom radu je ispitano preživljavanje dva soja bakterija Lb. acidophilus La-5 i Lb. casei Lc-1 u fermentiranom kravljem i zobenom mlijeku pri 6°C tijekom 28 dana te mogućnosti dobivanja novih fermentiranih probiotičkih proizvoda iz zobenog mlijeka. Rezultati istraživanja pokazuju dobro preživljavanje bakterije Lb. acidophilus La-5 u fermentiranom kravljem mlijeku, ali u fermentiranom zobenom mlijeku broj živih stanica je pao ispod 106 CFU/mL već 21. dan čuvanja. Bakterija Lb. casei Lc-1 dobro preživljava u fermentiranom kravljem i zobenom mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Perković, Ana
Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development / Katalinić, B. (ur.).
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 835-841 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Matijević, B. & Perković, A. (2010) Preživljavanje probiotičkih bakterija u fermentiranom mlijeku različitog porijekla. U: Katalinić, B. (ur.)Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional Development.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Perkovi\'{c}, Ana}, editor = {Katalini\'{c}, B.}, year = {2010}, pages = {835-841}, keywords = {kravlje mlijeko, zobeno mlijeko, laktobacili, pre\v{z}ivljavanje}, isbn = {978-953-7744-06-9}, title = {Pre\v{z}ivljavanje probioti\v{c}kih bakterija u fermentiranom mlijeku razli\v{c}itog porijekla}, keyword = {kravlje mlijeko, zobeno mlijeko, laktobacili, pre\v{z}ivljavanje}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Perkovi\'{c}, Ana}, editor = {Katalini\'{c}, B.}, year = {2010}, pages = {835-841}, keywords = {cow's milk, oat milk, lactobacilli, survival}, isbn = {978-953-7744-06-9}, title = {Survival of probiotic bacteria in different fermented milk types}, keyword = {cow's milk, oat milk, lactobacilli, survival}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font