Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 479786

Utjecaj sorte i fenofaze na antioksidacijski kapacitet ekstrakata lišća Vitis vinifera L. određen metodom FRAP


Trivunović, Smiljana
Utjecaj sorte i fenofaze na antioksidacijski kapacitet ekstrakata lišća Vitis vinifera L. određen metodom FRAP, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 479786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte i fenofaze na antioksidacijski kapacitet ekstrakata lišća Vitis vinifera L. određen metodom FRAP
(Influence of the variety and phenophase on antioxidant capacity of Vitis vinifera L. extracts determinated by FRAP method)

Autori
Trivunović, Smiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
50

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Generalić, Ivana

Ključne riječi
fenolni profil; antioksidacijska aktivnost; lišće loze; fenofaze
(phenolic profile; antioxidant activity; vine leaves; phenophase)

Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera) se može smatrati jednom od najstarijih i najrasprostranjenijih vrsta u svijetu. Još u antičko doba, Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani tisućljećima su uzgajali i oplemenjivali vinovu lozu. Grožđe nudi obilje hranjivih tvari, vitamina, minerala i elemenata u tragovima prijeko potrebnih našem organizmu. Ono je visoko vrijedan izvor spojeva bioflavonoida koji posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal. Ti spojevi štite naše stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala, koji su odgovorni za pokretanje raznih procesa u našem organizmu, uzrokuju štete u samim stanicama u obliku molekulskih oštećenja i na taj način sudjeluju u pojavi i širenju različitih bolesti. Osim cvjetova, sjemenki i ostalih dijelova, lišće vinove loze pokazuju mnogobrojna pozitivna djelovanja na zdravlje čovjeka. U narodnoj medicini listovi su, zbog adstringentnih i hemostatičkih svojstava, često korišteni u liječenju dijareja, hemoragija, proširenih vena i hemoroida, za liječenje upala grla. Cilj ovog završnog rada bio je odrediti i usporediti antioksidacijski kapacitet alkoholnih ekstrakata lišća vinove loze (Vitis vinifera L.) brzom i jednostavnom metodom FRAP (Ferric reducing/Antioxidant power). U tu svrhu analizirani su ekstrakti lišća 6 sorti (Pošip, Maraština, Vranac, Merlot, Lasin i Syrah) ubranog u različitim fenofazama (svibnju, kolovozu i rujnu). Dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidativna (redukcijska) svojstva svih ekstrakata, a osobito ekstrakta lišća sorte Merlot. Antioksidacijska svojstva kod svih sorti rastu od svibnja > kolovoza > rujna. Na temelju rezultata u ovom radu možemo zaključiti da se lišće vinove loze može smatrati bogatim izvorom fenolnih spojeva s izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Trivunović, Smiljana
Utjecaj sorte i fenofaze na antioksidacijski kapacitet ekstrakata lišća Vitis vinifera L. određen metodom FRAP, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Trivunović, S. (2010) 'Utjecaj sorte i fenofaze na antioksidacijski kapacitet ekstrakata lišća Vitis vinifera L. određen metodom FRAP', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trivunovi\'{c}, Smiljana}, year = {2010}, pages = {50}, keywords = {fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, li\v{s}\'{c}e loze, fenofaze}, title = {Utjecaj sorte i fenofaze na antioksidacijski kapacitet ekstrakata li\v{s}\'{c}a Vitis vinifera L. odre\djen metodom FRAP}, keyword = {fenolni profil, antioksidacijska aktivnost, li\v{s}\'{c}e loze, fenofaze}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trivunovi\'{c}, Smiljana}, year = {2010}, pages = {50}, keywords = {phenolic profile, antioxidant activity, vine leaves, phenophase}, title = {Influence of the variety and phenophase on antioxidant capacity of Vitis vinifera L. extracts determinated by FRAP method}, keyword = {phenolic profile, antioxidant activity, vine leaves, phenophase}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font