Pregled bibliografske jedinice broj: 479402
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje // Zbornik radova (Veleučilište u Slavonskom Brodu), 1 (2010), 39-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 479402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjena kvalitete svježih plodova jabuke u zimskom razdoblju potrošnje
(Rating the quality of fresh apples in winter consumption period)
Autori
Benković-Lačić, Teuta ; Antunović, Slavica ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Mirosavljević, Krunoslav ; Musić, Tatjana
Izvornik
Zbornik radova (Veleučilište u Slavonskom Brodu) (1847-988X) 1
(2010);
39-43
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jabuka ; kvaliteta ploda ; anketa
(apple ; fruit quality ; survey)
Sažetak
Cjelokupna ocjena kvalitete ploda ovisi o njezinim unutrašnjim i vanjskim fizikalnim odnosno kemijskim karakteristikama. Cilj ovog rada je utvrditi sklonosti potrošača prema određenim sortama jabuka, odnosno prema određenom tipu okusa i izgleda jabuke u zimskom razdoblju njene potrošnje u svježem stanju. Stručni sud potrošača koji ocjenjuju plod jabuke bio je sastavljen od studenata i učenika čija se starosna dob kretala od 15 do 25 godina. U analizi svih organoleptičkih karakteristika bile su uključene 3 sorte jabuka, Idared, Golden Delicious i Granny Smith. U anketi su ispitivana 3 obilježja vanjske kvalitete ploda (oblik, veličina i boja kožice ploda), 3 obilježja kemijske kvalitete ploda odnosno okusa (aroma, punoća okusa i odnos šećera i kiselina), te 3 obilježja fizikalne kvalitete ploda (sočnost, tvrdoća i tekstura). Sva ispitivana svojstva bodovala su se brojčanim ocjenama od 1 do 6 (1 – minimalna ocjena, 6 – maksimalna ocjena). U ovom istraživanju najbolje su ocjenjeni plodovi sorte Granny Smith, s prosjekom od 4, 94 bodova, dok su najlošije ocjenjeni plodovi sorte Idared s prosječna 3, 82 boda. Plodovi sorte Granny Smith su i u ocjeni vanjskog izgleda, te fizikalnih i kemijskih svojstava također ocjenjeni kao najbolji, dok su plodovi sorata Idared i Golden Delicious podjednako ocjenjeni, s tim da je sorta Golden Delicious dobio tek nešto malo više ocjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Slavonskom Brodu
Profili:
Nataša Romanjek Fajdetić
(autor)
Teuta Benković-Lačić
(autor)
Krunoslav Mirosavljević
(autor)
Slavica Antunović
(autor)
Božica Japundžić-Palenkić
(autor)