Pregled bibliografske jedinice broj: 478098
Oznaka zemljopisnog podrijeta "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - specifikacija proizvoda i plan samokontrole
Oznaka zemljopisnog podrijeta "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - specifikacija proizvoda i plan samokontrole, 2009. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 478098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oznaka zemljopisnog podrijeta "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - specifikacija proizvoda i plan samokontrole
(Geographical indication "Istrian extra virgin olive oil" - product specification and self-control plan)
Autori
Koprivnjak, Olivera ; Pribetić, Đanfranko
Izvornik
Klaster istarskih maslinara g. i. u., Poreč
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2009
Ključne riječi
oznaka zemljopisnog podrijetla; djevičansko maslinovo ulje; Istra; specifikacija proizvoda
(geographical indication; virgin olive oil; Istria; product specification)
Sažetak
Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje” pri Ministarstvu poljoprivrede temelji se na dokazanoj tradiciji i ugledu proizvoda. Pored toga, predviđeno je da se proizvod odlikuje sljedećim svojstvima koja ga razlikuju od minimalnih zahtjeva za standardni proizvod: maseni udio slobodnih masnih kiselina ≤ 0, 5% ; peroksidni broj ≤ 6 mmol O2/kg ; K232: ≤ 2, 25 ; K270: ≤ 0, 20 ; miris: najmanje blago zamjetljiv po svježem plodu masline, voću, povrću ili zelenom bilju (medijan ≥ 2, 0) ; gorčina: blago do intenzivno zamjetljiva (medijan od 2, 0 do 8, 0) ; pikantnost: blago do intenzivno zamjetljiva (medijan od 2, 0 do 8, 0). Zemljopisno područje proizvodnje maslina obuhvaća maslinarske terene unutar administrativnih granica Istarske županije i nema ograničenja s obzirom na sorte. Predviđeno je ubirati plodove čvrste konzistencije i neizmijenjene boje mesa, isključivo sa stabala. Plodovi se skladište u sanducima s rupicama ili otvorima koji omogućuju pristup zraka, najduže 48 sati. Zemljopisno područje prerade maslina te dorade i pakiranja ulja također obuhvaća područje unutar administrativnih granica Istarske županije. Temperatura maslinovog tijesta i ulja tijekom prerade maslina mora biti ispod 27 °C (hladni postupak). Spremnici ulja moraju biti hermetički zatvoreni, izrađeni od nehrđajućeg čelika ili od materijala koji je potpuno inertan u odnosu na ulje. Temperatura skladišnih prostora za ulje mora biti 12-20 °C. Gotov proizvod mora obavezno nositi oznaku šarže ili lota, te na njemu mora biti označena godina proizvodnje maslina od kojih je dobiveno ulje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0580696-0284 - Bioaktivne i hlapljive tvari djevičanskih maslinovih ulja u preradi i doradi (Koprivnjak, Olivera, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Veleučilište u Rijeci