Pregled bibliografske jedinice broj: 478083
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja ploda jabuke sorte Fuji (Malus x domestica Borkh.)
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja ploda jabuke sorte Fuji (Malus x domestica Borkh.) // Zbornik Sažetaka 43.Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 331-332 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 478083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na kvalitetu i duljinu čuvanja ploda jabuke sorte Fuji (Malus x domestica Borkh.)
(Influence of Harvest Date on the Quality and Time in Storage of the Fuji Apple Cultivar (Malus x domestica Borkh.))
Autori
Klepo, Tatjana ; Kovač, Ana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Pavičić, Nikola ; Ivković, Diana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik Sažetaka 43.Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 331-332
ISBN
978-953-6135-68-4
Skup
43.Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Malus x domestica Borkh.; rok berbe; kontrolirana atmosfera; kvaliteta
(Malus x domestica Borkh; harvest time; control atmosphere; quality)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj roka berbe na kvalitetu plodova jabuke sorte Fuji tijekom čuvanja. Jabuke su ubrane u tri roka berbe: 24. listopada 2006, 01.studenog 2006. i 08.studenog 2006. god u ekološkim uvjetima općine Opuzen (ušće rijeke Neretve), te čuvane 14 i 30 tjedana u uvjetima (CA: temp. 2oC, RVZ 95%, CO2 2% i O2 1%). Nakon berbe i čuvanja obavljene su sljedeće fizikalno-kemijske analize: broj dana od pune cvatnje do berbe, boja plodova, tvrdoća, topljiva suha tvar, škrobni test, ukupna suha tvar, ukupne kiseline, pH vrijednost, fenoli, flavonoidi i gubitak na težini. Dobiveni rezultati su pokazali da rok berbe utječe na kvalitetu i duljinu čuvanja plodova. U prvom roku berbe ustanovljene su općenito niže vrijednosti većine parametara (pH, vitamina C, fenola, neflavonoida, škroba, ukupnih kiselina). Plodovi u drugom roku berbe imaju najveće vrijednosti većine parametara s izuzetkom koncentracije ukupnih kiselina. Treći rok berbe karakteriziraju najniže vrijednosti svih pokazatelja dozrelosti i većine parametara kemijskog sastava ploda. Nakon čuvanja plodova jabuke i provedenih analiza može se drugi rok berbe preporučiti kao optimalni rok.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split