Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 478028

Sadržaj nutrienata i nutricina – karnozina u tamnome mesu pilića


Kralik, Gordana; Medić, Helga; Marušić, Nives; Gajčević-Kralik, Zlata; Kičeec, Zvezdan
Sadržaj nutrienata i nutricina – karnozina u tamnome mesu pilića // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 62-66 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 478028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj nutrienata i nutricina – karnozina u tamnome mesu pilića
(Content of nutrients and nutricines - carnosine in dark chicken meat)

Autori
Kralik, Gordana ; Medić, Helga ; Marušić, Nives ; Gajčević-Kralik, Zlata ; Kičeec, Zvezdan

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 16 (2010), 1; 62-66

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pilići; tamno meso; nutrijenti; karnozin
(chickens; dark meat; nutrients; carnosine)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi sadržaj nutrienata i koncentraciju karnozina u mesu zabataka (tamno meso) pilića provenijencije Ross 308, s obzirom na spol. Količina karnozina određena je pomoću HPLC uređaja. Mišićno tkivo zabataka kod ženskih pilića sadrži 339, 28±68, 17 µg/g karnozina, dok mišićno tkivo zabataka muških pilića sadrži 319, 29±65, 47 µg/g karnozina (P>0, 05). Prikazane su i završne mase pilića, pri čemu masa muških pilića iznosi prosječno 2377 g, dok masa ženskih pilića iznosi prosječno 2104 g (P<0, 01). Mase trupa kod muških pilića u prosjeku su iznosile 1600 g, odnosno ženskih pilića 1443 g (P<0, 01). Također su prikazani udjeli osnovnih dijelova u trupu te sastav nutrijenata (masti, proteini, vlaga i kolagen) u mišićima zabataka (P>0, 05). Utvrđeni rezultati istraživanja pojašnjeni su u kontekstu drugih relevantnih studija na sličnu temu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Medić, Helga; Marušić, Nives; Gajčević-Kralik, Zlata; Kičeec, Zvezdan
Sadržaj nutrienata i nutricina – karnozina u tamnome mesu pilića // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 62-66 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kralik, G., Medić, H., Marušić, N., Gajčević-Kralik, Z. & Kičeec, Z. (2010) Sadržaj nutrienata i nutricina – karnozina u tamnome mesu pilića. Poljoprivreda (Osijek), 16 (1), 62-66.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Medi\'{c}, Helga and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Gaj\v{c}evi\'{c}-Kralik, Zlata and Ki\v{c}eec, Zvezdan}, year = {2010}, pages = {62-66}, keywords = {pili\'{c}i, tamno meso, nutrijenti, karnozin}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Sadr\v{z}aj nutrienata i nutricina – karnozina u tamnome mesu pili\'{c}a}, keyword = {pili\'{c}i, tamno meso, nutrijenti, karnozin} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Medi\'{c}, Helga and Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Gaj\v{c}evi\'{c}-Kralik, Zlata and Ki\v{c}eec, Zvezdan}, year = {2010}, pages = {62-66}, keywords = {chickens, dark meat, nutrients, carnosine}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Content of nutrients and nutricines - carnosine in dark chicken meat}, keyword = {chickens, dark meat, nutrients, carnosine} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • SCOPUS, ULRICHSWEB, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font