Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477905

Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade


Knežević, Zorka; Bilandžić, Nina; Serdar, Maja; Sedak, Marija; Đokić, Maja; Varenina, Ivana; Solomun, Božica
Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade // Meso, 12 (2010), 4; 237-243 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 477905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade
(Formation of thermal processing mutagens in foodstuffs)

Autori
Knežević, Zorka ; Bilandžić, Nina ; Serdar, Maja ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun, Božica

Izvornik
Meso (1332-0025) 12 (2010), 4; 237-243

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
akrilamid; klorpropanoli; heterociklički amini; nitrozamini; policiklički aromatski ugljikovodici
(acrilamide; chlorpropanol; heterocyclic amine; nitrozamine; policyclc aromatici hydrocarbons)

Sažetak
Zadnjih nekoliko desetljeća interes znanstvenih institucija, industrije i institucija zaduženih za kontrolu hrane vezano uz prisutnost, nastajanje i potencijalni rizik od kemijskih spojeva koji nastaju za vrijeme kuhanja hrane odnosno termičke obrade različitih vrsta hrane u stalnom je porastu. Otkriće akrilamida u hrani te nađene količine izazvalo je dodatnu zabrinutost vezano uz prisutnost toksičnih tvari koje nastaju tijekom termičke obrade hrane. Grijanje hrane uzrokuje kemijske promjene koje kao rezultat mogu imati nastajanje kemijskih spojeva sa karcinogenim i mutagenim svojstvima. Neki od spojeva koji nastaju termičkom obradom hrane su: heterociklički aromatski amini, policiklički aromatski ugljikovodici, nitrozamini, klorpropanoli i akrilamid.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Đokić (autor)

Avatar Url Božica Solomun (autor)

Avatar Url Zorka Knežević (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Zorka; Bilandžić, Nina; Serdar, Maja; Sedak, Marija; Đokić, Maja; Varenina, Ivana; Solomun, Božica
Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade // Meso, 12 (2010), 4; 237-243 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Knežević, Z., Bilandžić, N., Serdar, M., Sedak, M., Đokić, M., Varenina, I. & Solomun, B. (2010) Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade. Meso, 12 (4), 237-243.
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Zorka and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Serdar, Maja and Sedak, Marija and \DJoki\'{c}, Maja and Varenina, Ivana and Solomun, Bo\v{z}ica}, year = {2010}, pages = {237-243}, keywords = {akrilamid, klorpropanoli, heterocikli\v{c}ki amini, nitrozamini, policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici}, journal = {Meso}, volume = {12}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade}, keyword = {akrilamid, klorpropanoli, heterocikli\v{c}ki amini, nitrozamini, policikli\v{c}ki aromatski ugljikovodici} }
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Zorka and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Serdar, Maja and Sedak, Marija and \DJoki\'{c}, Maja and Varenina, Ivana and Solomun, Bo\v{z}ica}, year = {2010}, pages = {237-243}, keywords = {acrilamide, chlorpropanol, heterocyclic amine, nitrozamine, policyclc aromatici hydrocarbons}, journal = {Meso}, volume = {12}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Formation of thermal processing mutagens in foodstuffs}, keyword = {acrilamide, chlorpropanol, heterocyclic amine, nitrozamine, policyclc aromatici hydrocarbons} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font