Pregled bibliografske jedinice broj: 477905
Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade
Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade // Meso, 12 (2010), 4; 237-243 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 477905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nastajanje mutagena u hrani tijekom toplinske obrade
(Formation of thermal processing mutagens in foodstuffs)
Autori
Knežević, Zorka ; Bilandžić, Nina ; Serdar, Maja ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun, Božica
Izvornik
Meso (1332-0025) 12
(2010), 4;
237-243
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
akrilamid; klorpropanoli; heterociklički amini; nitrozamini; policiklički aromatski ugljikovodici
(acrilamide; chlorpropanol; heterocyclic amine; nitrozamine; policyclc aromatici hydrocarbons)
Sažetak
Zadnjih nekoliko desetljeća interes znanstvenih institucija, industrije i institucija zaduženih za kontrolu hrane vezano uz prisutnost, nastajanje i potencijalni rizik od kemijskih spojeva koji nastaju za vrijeme kuhanja hrane odnosno termičke obrade različitih vrsta hrane u stalnom je porastu. Otkriće akrilamida u hrani te nađene količine izazvalo je dodatnu zabrinutost vezano uz prisutnost toksičnih tvari koje nastaju tijekom termičke obrade hrane. Grijanje hrane uzrokuje kemijske promjene koje kao rezultat mogu imati nastajanje kemijskih spojeva sa karcinogenim i mutagenim svojstvima. Neki od spojeva koji nastaju termičkom obradom hrane su: heterociklički aromatski amini, policiklički aromatski ugljikovodici, nitrozamini, klorpropanoli i akrilamid.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record