Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477823

Škrob kao pokazatelj zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L. cv. "Bintje")


Berljak, Jasna; Pevalek-Kozlina, Branka
Škrob kao pokazatelj zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L. cv. "Bintje") // Peti kongres biologa Hrvatske / Gomerčić, Hrvoje (ur.).
Zagreb, 1994. str. 184-185 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 477823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Škrob kao pokazatelj zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L. cv. "Bintje")
(Starch deposition - an early event of microtuberization in potato(Solanum tuberosum L. cv. "Bintje"))

Autori
Berljak, Jasna ; Pevalek-Kozlina, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Peti kongres biologa Hrvatske / Gomerčić, Hrvoje - Zagreb, 1994, 184-185

ISBN
953-6241-01-3

Skup
Peti kongres biologa Hrvatske

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 03.10.1994. - 07.10.1994

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
škrob; mikrotuberizacija; krumpir; Solanum tuberosum
(starch; microtuberization; potato; Solanum tuberosum)

Sažetak
Stvaranje gomolja krumpira složen je razvojni proces koji uključuje promjenu razine regulatora rasta u biljci, sintezu specifičnih proteina i gomilanje škroba u vrškovima specijaliziranih podzemnih dijelova stabljike koji se pretvaraju u gomolju, a općenito uvjetovan je kratkim danom i niskom temperatutom. Istraživana je prva pojava škroba u bazalnom dijelu pupova tijekom zametanja i ranog razvitka mikrogomolja krumpira. Pojačano odlaganje škroba u bazalnom dijelu peteljke lista prethodi produžnom rastu pupa koji može biti zakočen uslijed promjene razine regulatora rasta uzrokovane promjenom fotoperioda. Pri tome dolazi do rasta u širinu i sve većeg gomilanja škroba u pupu. Segmenti stabljike sa 7-8 nodija uzimani su iz trajne kulture izdanaka krumpira i kultivirani na modificiranom MS mediju s dodatkom 8% saharoze i 22 µM BA. Eksplantati su inkubirani na temperaturi od 20 C u uvjetima kratkog dana i u tami, odnosno na temperaturi od 26 C u uvjetima dugog dana i u tami. Sakupljanje škroba najranije je opaženo u eksplantatima inkubiranim na nižoj temperaturi u uvjetima kratkog dana i u tami, kasnije na višoj temperaturi u uvjetima dugog dana, a najkasnije u tami. Četvrti dan nakon prve pojave škroba u bazalnom dijelu pazušca utvrđen je zadebljali pup, odnosno izduženi mikrogomolj koji je u nekoliko sljedećih dana poprimio okrugli oblik. Prestanak produžnog rasta pupa i početak rasta u širinu, dva su različita procesa u stvaranju mikrogomolja koji9 nisu regulirani na isti način, ali su vrlo usko povezani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Pevalek-Kozlina (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berljak, Jasna; Pevalek-Kozlina, Branka
Škrob kao pokazatelj zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L. cv. "Bintje") // Peti kongres biologa Hrvatske / Gomerčić, Hrvoje (ur.).
Zagreb, 1994. str. 184-185 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Berljak, J. & Pevalek-Kozlina, B. (1994) Škrob kao pokazatelj zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L. cv. "Bintje"). U: Gomerčić, H. (ur.)Peti kongres biologa Hrvatske.
@article{article, author = {Berljak, Jasna and Pevalek-Kozlina, Branka}, editor = {Gomer\v{c}i\'{c}, H.}, year = {1994}, pages = {184-185}, keywords = {\v{s}krob, mikrotuberizacija, krumpir, Solanum tuberosum}, isbn = {953-6241-01-3}, title = {\v{S}krob kao pokazatelj zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L. cv. "Bintje")}, keyword = {\v{s}krob, mikrotuberizacija, krumpir, Solanum tuberosum}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Berljak, Jasna and Pevalek-Kozlina, Branka}, editor = {Gomer\v{c}i\'{c}, H.}, year = {1994}, pages = {184-185}, keywords = {starch, microtuberization, potato, Solanum tuberosum}, isbn = {953-6241-01-3}, title = {Starch deposition - an early event of microtuberization in potato(Solanum tuberosum L. cv. "Bintje")}, keyword = {starch, microtuberization, potato, Solanum tuberosum}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font