Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477576

Kromatografske metode određivanja neutralnih lipida u kvascima


Popović, Suzana
Kromatografske metode određivanja neutralnih lipida u kvascima, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 477576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kromatografske metode određivanja neutralnih lipida u kvascima
(Chromatographic methods of the determination of neutral lipids in yeasts)

Autori
Popović, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2008

Stranica
23

Mentor
Branka Blagović

Ključne riječi
kromatografija; neutralni lipidi; kvasci
(chromatography; neutral lipids; yeasts)

Sažetak
Kvasci su organizmi koji se u zadnje vrijeme sve više koriste kao eksperimentalni model za proučavanje eukariotskih stanica. Lako se uzgajaju, a i sama manipulacija njima je jednostavna. Genom kvasca je velikim dijelom homologan s humanim, zbog čega se saznanja dobivena proučavanjem građe i metabolizma kvasaca mogu primijeniti i na humane stanice. Lipidi u stanicama imaju tri bitne uloge ; pohranjuju energiju, sastojci su staničnih membrana i služe kao glasničke molekule u staničnoj signalizaciji. Neutralni lipidi, lipidi koji ne hidroliziraju, odnosno njihovi pojedini predstavnici sudjeluju u sve tri uloge. Najvažniji i najzastupljeniji neutralni lipidi kvasaca su: slobodne masne kiseline, steroli (ergosterol, lanosterol, zimosterol...), ugljikovodik skvalen, triacilgliceroli, diacilgliceroli, monoacilgliceroli i sterolni esteri. Za dokazivanje i određivanje neutralnih lipida kvasaca mogu se koristiti razne metode, ali se još uvijek najviše koristi kromatografija. Kromatografske tehnike koje se koriste su: tankoslojna kromatografija, HPLC i plinska kromatografija. Odabir kromatografije za analizu ovisi o prirodi uzorka i karakteristikama same tehnike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija

Napomena
Yeasts are well-accepted experimental model for studying eukaryotic cells. They are easy to grow and manipulate. Yeast genome is largely homologous with human genome so the knowledge gained from the studies of yeast structure and metabolism can also be used to infer things about human cells. Cellular lipids have three important roles ; storing energy, forming the membranes and acting as messenger molecules in cellular signalization. Neutral lipids, non-hydrolysing lipids, take part in all three roles. The most important and most represented neutral lipids of the yeast are: free fatty acids, sterols (ergosterol, zymosterol, lanosterol...), hydrocarbon squalene, triacylglycerols, diacylglycerols, monoacylglycerols and sterol esters. Various methods can be used for the separation and determination of neutral lipids in yeasts, but chromatography is still the most widely used. Chromatographic methods used are: thin-layer chromatography, high pressure liquid chromatography and gas chromatography. The choice of chromatographic method used for the analysis depends on the nature of sample and the characteristics of the method itself.



POVEZANOST RADA


Projekti:
TP-01/0062-64

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Branka Blagović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Suzana
Kromatografske metode određivanja neutralnih lipida u kvascima, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Popović, S. (2008) 'Kromatografske metode određivanja neutralnih lipida u kvascima', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Suzana}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {kromatografija, neutralni lipidi, kvasci}, title = {Kromatografske metode odre\djivanja neutralnih lipida u kvascima}, keyword = {kromatografija, neutralni lipidi, kvasci}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Suzana}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {chromatography, neutral lipids, yeasts}, title = {Chromatographic methods of the determination of neutral lipids in yeasts}, keyword = {chromatography, neutral lipids, yeasts}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font