Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477573

Utjecaj aditiva na polimorfizam glicina dobivenog sušenjem raspršivanjem


Strmecky, Tea
Utjecaj aditiva na polimorfizam glicina dobivenog sušenjem raspršivanjem, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 477573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj aditiva na polimorfizam glicina dobivenog sušenjem raspršivanjem
(Effect of additives on the polymorphism of glycine obtained by spray drying)

Autori
Strmecky, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2010

Stranica
40

Mentor
Sander, Aleksandra

Ključne riječi
aditivi; granulometrijske karakteristike; karakterizacija prašaka; polimorfizam; sušenje s raspršivanjem
(additives; granulometric properties; powder characterization; polymorphism; spray drying)

Sažetak
Sušenje s raspršivanjem je jedna od najboljih metoda za sušenje toplinsko osjetljivih tvari kao što su prehrambeni i farmaceutski proizvodi. Produkti dobiveni metodom sušenja s raspršivanjem posjeduju znatno bolja svojstva (uska raspodjela veličina čestica, srednja veličina čestica, izgled, tekstura, gustoća, topljivost, ..), odnosno kvalitetu u usporedbi s ostalim metodama dobivanja prašaka. Analiziran je utjecaj dodatka aditiva (natrijeva klorida, etanola i oksalne kiseline) na kristalizaciju određenog polimorfa glicina u sušioniku s raspršivanjem. U svrhu karakterizacije dobivenih prašaka korištene su različite metode (XRD, FTIR, DSC, raspodjela veličina čestica i pora). Rezultati su pokazali da, koji polimorf će nastati, ovisi o koncentracijama glicina i dodanog aditiva. Vrsta i količina aditiva utječu i na granulometrijska svojstva dobivenih prašaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Sander (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strmecky, Tea
Utjecaj aditiva na polimorfizam glicina dobivenog sušenjem raspršivanjem, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Strmecky, T. (2010) 'Utjecaj aditiva na polimorfizam glicina dobivenog sušenjem raspršivanjem', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Strmecky, Tea}, year = {2010}, pages = {40}, keywords = {aditivi, granulometrijske karakteristike, karakterizacija pra\v{s}aka, polimorfizam, su\v{s}enje s raspr\v{s}ivanjem}, title = {Utjecaj aditiva na polimorfizam glicina dobivenog su\v{s}enjem raspr\v{s}ivanjem}, keyword = {aditivi, granulometrijske karakteristike, karakterizacija pra\v{s}aka, polimorfizam, su\v{s}enje s raspr\v{s}ivanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Strmecky, Tea}, year = {2010}, pages = {40}, keywords = {additives, granulometric properties, powder characterization, polymorphism, spray drying}, title = {Effect of additives on the polymorphism of glycine obtained by spray drying}, keyword = {additives, granulometric properties, powder characterization, polymorphism, spray drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font