Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477463

Potpuno integrirani proces proizvodnje L-jabučne kiseline


Kovačević, Tatjana
Potpuno integrirani proces proizvodnje L-jabučne kiseline, 2010., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 477463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potpuno integrirani proces proizvodnje L-jabučne kiseline
(Fully integrated proces for production of L-malic acid)

Autori
Kovačević, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2010

Stranica
59

Mentor
Zelić, Bruno

Ključne riječi
fumarna kiselina; L-jabučna kiselina; permeabilizirane stanice pekarskog kvasca; in situ separacija produkta
(fumaric acid; L-malic acid; permeabilized baker's yeast; in situ separation of product)

Sažetak
L-jabučna kiselina dvobazična je organska kiselina i komponenta staničnog metabolizma. Spada u grupu visoko tonažnih kemikalija s potrošnjom od otprilike 40.000 t godišnje. Široko je rasprostranjena u prirodi gdje se pojavljuje u vrlo niskim koncentracijama. Dobiva se ekstrakcijom iz jabučnog soka i biokonverzijom fumarne kiseline uz enzim fumarazu. Upotrebljava se u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji kao konzervans (zamjena za limunsku kiselinu). Učinkovita je u liječenju bolesti jetre osobito hiperamonemije, a upotrebljava se i kao jedna od komponenata u infuzijskim otopinama s aminokiselinama. U ovom radu razvijen je proces proizvodnje L-jabučne kiseline iz fumarne kiseline s cijelim permeabiliziranim stanicama pekarskog kvasca s in situ separacijom produkta - L-jabučne kiseline. Pekarski kvasac je izabran kao jeftin i pristupačan izvor enzima fumaraze koja je biokatalizator u navedenoj kemijskoj reakciji. Proces biotransformacije fumarne kiseline s in situ separacijom produkta se sastojao od (i) kontinuirane biokonverzije s povratnim tokom biomase, (ii) zakiseljavanja permeata koji je sadržavao smjesu fumarne i L-jabučne kiseline, (iii) sedimentacije kisele smjese permeata, (iv) elektrodijalize kapljevinskog ostatka iz taložnika i (v) neutralizacije kristala fumarne kiseline izdvojenih u sedimentatoru. Prosječna konverzija fumarne kiseline po jednom prolazu kroz reaktor od 77, 5 % ostvarena u kontinuiranom procesu povećana je na 91, 3 % u procesu s in situ separacijom produkta. U isto vrijeme volumna produktivnost od 15, 1 g dm-3 dan-1 ostvarena u kontinuiranom procesu povećana je na 26, 1 g dm-3 dan-1 u procesu s in situ separacijom produkta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo

Napomena
Ovaj se tekst temelji na radu koji je financirala Nacionalna zaklada za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bruno Zelić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Tatjana
Potpuno integrirani proces proizvodnje L-jabučne kiseline, 2010., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Kovačević, T. (2010) 'Potpuno integrirani proces proizvodnje L-jabučne kiseline', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Tatjana}, year = {2010}, pages = {59}, keywords = {fumarna kiselina, L-jabu\v{c}na kiselina, permeabilizirane stanice pekarskog kvasca, in situ separacija produkta}, title = {Potpuno integrirani proces proizvodnje L-jabu\v{c}ne kiseline}, keyword = {fumarna kiselina, L-jabu\v{c}na kiselina, permeabilizirane stanice pekarskog kvasca, in situ separacija produkta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Tatjana}, year = {2010}, pages = {59}, keywords = {fumaric acid, L-malic acid, permeabilized baker's yeast, in situ separation of product}, title = {Fully integrated proces for production of L-malic acid}, keyword = {fumaric acid, L-malic acid, permeabilized baker's yeast, in situ separation of product}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font